Šternberk: Střecha domu dětí a mládeže se letos na podzim zazelená

12.01.2021 14:05

Město Šternberk podalo žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí (číslo výzvy 05_20_144) na přestavbu stávající střechy domu dětí a mládeže na tzv. střechu vegetační.

Šternberk: Střecha domu dětí a mládeže se letos na podzim zazelená
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Zelená střecha bude nejen výrazným oživením budovy, ale použitím materiálu s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi dojde i k úspoře nákladů na vytápění a údržbu střechy. Hydroakumulační vrstvy střechy budou zachycovat dešťovou vodu, která bude následně využita pro pěstování zeleně.  

Projekt přestavby konstrukce střechy řeší hlavně problémy související se stářím budovy (budova pochází z roku 1978), která je v původním stavu a je již za hranicí současných požadavků na moderní školské zařízení, a to jak z hlediska energetického, tak z hlediska estetického.

Vegetační střecha dále tím, že dokáže zachytit dešťovou vodu, odlehčuje kanalizačnímu systému a současně díky odpařování zachycené vody prostřednictvím listů rostlin, ochlazuje a zvlhčuje své okolí. Kromě toho přispívá k úspoře nákladů, neboť pěstovaná zeleň (v našem případě plánujeme směs extenzivních rostlin – rozchodníků) dokáže chránit hydroizolaci i konstrukci střechy před teplotními výkyvy, kroupami i klimatickými vlivy, čímž výrazně prodlužuje její životnost.

Při rekonstrukcí střechy bude železobetonová konstrukce střechy opatřena polystyrénem (tl.180 cm) a perimetrem (tl.80 cm) s hydroizolací a následně souvrstvím vegetační rohože a tím dojde k výraznému zlepšení tepelně izolačních vlastností střechy i celé budovy a také ke snížení spotřeby energie včetně nákladů na vytápění budovy.  

Celkové způsobilé výdaje: 3 440 298,33 Kč

Źádaná podpora:  2 924 253,58 Kč

Vlastní zdroje: 516 044,75 Kč

V případě získání dotace předpokládáme zahájení realizace v září roku 2021. 

Název projektu: Přestavba konstrukce střechy na vegetační u DDM, Šternberk, registrační číslo projektu CZ.05.1.24/0.0/0.0/20_144/0014091.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…