Strakonice: Pivovar DUDÁK vyrobil o čtvrtinu více Velikonoční zeleného než loni

10.04.2019 18:55

O více než 25 procent více zeleného piva než loni uvařil sládek strakonického pivovaru Dudák Vlastimil Matej. Pro letošní rok je připraveno více než 200 hektolitrů, loni to bylo o více než 50 hektolitrů méně.

Strakonice: Pivovar DUDÁK vyrobil o čtvrtinu více Velikonoční zeleného než loni
Foto: Strakonice.eu
Popisek: Strakonice

„Jedná se o zelené dvanáctistupňové pivo příjemné, hořké chuti s obsahem alkoholu 4,8 procenta,“ uvádí Matej. S vařením zeleného piva se ve Strakonicích začalo v roce 2015. Tehdy se zde uvařilo 50 hektolitrů.  Od té doby počet uvařených a prodaných hektolitrů zeleného piva více než čtyřikrát narostl. Velikonoční speciál s typickou barvou se nyní rozváží po dudáckých hospodách a restauracích. Od středy 10. dubna se prodává i v litrových, čirých lahvích na pivovarské prodejně a v brněnském distribučním centru pivovaru.

„Každoročně vaříme 4 pivní speciály. Velikonoční zelené je tradičně prvním z nich a jeho prodeje každoročně stoupají, z čehož máme radost,“ uvádí Matej. Pro jeho vaření byl použit moravský slad z humnové sladovny a upravený žatecký chmel. Stejně jako všechna ostatní strakonická piva i Velikonoční zelené kvasilo v otevřených kádích na spilce a dozrávalo 40 dnů v ležáckém tanku. Základem zelené báze, která se do piva přidává před jeho zfiltrováním, je bylina - kopřiva dvoudomá. Díky ní má Velikonoční zelené svěží zelenou barvu a současně si zachovává svoji původní chuť. Proto je rok od roku mezi zákazníky oblíbenější a jeho prodeje každoročně výrazně narůstají.

Bude se prodávat ve více než 150 podnicích na jihozápadě Čech, také v Praze, středních Čechách, na Brněnsku, ale i v několika restauracích v Maďarsku a na Slovensku, a to až do vyprodání zásob. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…