„Podle posledních analýz zabírají zhruba třicet procent popelnic na směsný odpad zbytky z kuchyně. Vzhledem k tomu, že naší snahou je co nejvíce snížit objem směsného odpadu, zaměřili jsme se právě na gastro odpad,“ uvedl šumperský místostarosta Jakub Jirgl.
V současné době třídí Šumperané celkem osm komodit - papír, plast, sklo, nápojový karton, bioodpad, kovy, textil, jedlé oleje a tuky. Ve sběrných dvorech mohou navíc odevzdávat rozměrný a nebezpečný odpad a také elektroodpad. V letošním roce bude město rozmísťovat i nádoby na gastro odpad. „Jde o pilotní projekt, do kterého se již nyní mohou naši občané hlásit. Našim cílem je vytřídit z černých popelnic vše, co by mohlo být dále využitelné,“ říká Jakub Jirgl.
Informoval, že od letošního ledna vstoupil v platnost nový zákon o odpadech. Zohledňuje především závazné stanovisko Evropské unie ohledně navýšení třídění a využití odpadů, které vyprodukují občané. Podle této normy by do roku 2025 měla města a obce postupnými kroky docílit vytřídění 60 procent využitelných složek ze směsných komunálních odpadů. Vzhledem k tomu, že spolu s požadavky na recyklaci budou každý rok růst také poplatky za ukládání odpadů na skládkách, je v zájmu lidí vytřídit z odpadů co největší množství využitelných složek.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV