Šumperk: Policisté a domovník dostali ocenění za záchranu seniorky

06.05.2020 12:09

Před šestou hodinou ranní ho probudilo řinčení skla. Domníval se, že se něco děje na parkovišti před domem. Vyšel na balkon a z pravé strany pocítil neobvyklé teplo. Otočil se a uviděl šlehající plameny z bytu o patro výš.

Šumperk: Policisté a domovník dostali ocenění za záchranu seniorky
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„Vzbudil jsem přítelkyni se synem, vyběhl jsem na chodbu, bouchal na dveře a budil obyvatele bytů v pátém, šestém a sedmém patře,“ vypráví Daniel Spěváček, domovník z bytového domu v Čajkovského ulici v Šumperku. Jeho dům v pátek 24. dubna před šestou hodinou ranní zachvátil požár. Hořet začalo v bytě osmdesátileté seniorky v sedmém patře domu, kterému Šumperané kvůli tvaru neřeknou jinak než Hokejka.

Když se Daniel Spěváček přesvědčil, že jeho přítelkyně se synem je v bezpečí, vrátil se zpět k bytu, kde hořelo, bušil na dveře, ale nikdo se neozýval. Věděl, že zde bydlí osamělá seniorka. „Zkoušel jsem vykopnout dveře, ale nedařilo se mi to. Pak se vedle mne objevil policista, který mi pomohl vniknout do bytu. Dveře jsme spolu vyrazili kovovým žebříkem z mezipatra,“ popisuje domovník.

Uvedl, že byt byl plný černého štiplavého kouře, „Klekli jsme na kolena a rukama prohmatávali podlahu. Seniorka ležela na zemi blízko dveří, byla v bezvědomí. Okamžitě jsme ji vynesli ven z bytu. To už přijeli na místo hasiči, kteří se o ženu postarali,“ pokračoval ve vyprávění policista Michal Cikryt.

On a jeho kolega David Urban zrovna končili noční směnu, když je dozorčí poslal na místo požáru k Hokejce. „Když jsme se podívali z okna služebny, viděli jsme šlehající plameny z balkonu v sedmém patře. Naskočili jsme do auta a vyjeli, před domem bylo spoustu lidí, někteří si požár natáčeli na mobil. Vběhli jsme do domu, David budil zbylé obyvatele a dohlížel na jejich evakuaci a já jsem se přidal k Danielovi, se kterým jsme společně vylomili dveře bytu, ve kterém hořelo,“ doplnil Michal Cikryt.

Tři muži, kteří se postarali o to, aby zachránili obyvatele z hořící Hokejky, byli v úterý 5. května oceněni v obřadní síni radnice. Plaketu sdružení Bezpečný Šumperka a věcné dary jim předal ředitel územního odboru Policie ČR Šumperk Libor Giesel, ředitel HZS Olomouckého kraje Územního odboru Šumperk Martin Žaitlík a starosta Šumperka Tomáš Spurný.

„Tato trojice byla u požáru nejdříve a jednoznačně se postarala o to, že nebylo více zraněných. Společně provedli ty prvotní správné úkony. Je opravdu třeba vyzdvihnout, že zachovali klidnou hlavu a díky vzájemné spolupráci se jim podařilo zachránit lidský život,“ uvedl Martin Žaitlík.

Obyvatelé vchodu, který byl ohněm nejvíce zasažen, se postupně vracejí zpět domů. „Po požáru jsme museli vyměnit všechny stupačky a rozvody energií, ale dosud jsme neprošli revizí, protože je všechno ještě vlhké. Někteří lidé se již pustili do malování,“ uvedl Daniel Spěváček

Nejvíce byly poškozeny místnosti pod bytem, kde hořelo, a to od třetího patra nahoru. Mají poničené stropy, podlahy, nábytek, vytopený je i výtah, který nelze používat. „To znamená, že veškerý materiál a nové vybavení se musí nosit po schodech. Ve středu bychom měli mít zapojenou elektřinu, plyn už máme od soboty, takže už můžeme alespoň vařit,“ vyjmenoval Daniel Spěváček.

Zmínil, že rodiny, které měly byt zničený nejvíce, získali od radnice náhradní ubytování. Se svou rodinou bydlí v 6. patře ve stejném vchodě, jako je vyhořelý byt, ale ve vedlejší řadě, následky požáru pocítila jeho ložnice, kterou má poničenou vodou.

„K tomu všemu se teď musíme starat o to, aby do domu nechodili cizí lidé. Založili jsme si vlastní domobranu a držíme hlídky. Máme totiž stále otevřené dveře do vchodu, protože musíme odvětrávat a po domě se začali potulovat neznámí lidé. Bohužel hyenismus stále funguje,“ dodal Daniel Spěváček.

Podle informací Policie ČR bylo vyloučeno úmyslné zapálení bytu, vyšetřovatelé se přiklánění spíše k verzi, že oheň vzplál kvůli nedbalosti. Žena, kterou trojice zachránila, je již z nejhoršího venku a byla přeložena na lůžko Interny Zábřeh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…