Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

04.05.2024 16:31 | Tisková zpráva

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření kořenové zóny stromů technologií AirSpade – pneumatickým rýčem. V místě prací je nutné přejít na druhou stranu ulice.

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Ošetření spočívá ve vyfoukání původní zeminy z kořenové zóny pneumatickým rýčem a dosypání strukturálního substrátu ke kořenům, následně se povrch zamulčuje štěrkem a ošetřený strom se důkladně zalije. Optimální je ošetření opakovat po 5 – 7 letech. Tento zásah umožní přežití stromů v náročném městském prostředí další roky.

Citlivé odstraňování substrátu je založeno na principu dopadu úzkého proudu usměrněného vzduchu na drobné komory v půdě. Ty pod tlakem explodují a půda se uvolňuje. „Tento způsob je tak efektivní, že stačí sebemenší obsah vzduchu v půdě, abychom dosáhli požadovaného efektu i na velmi zhutněných stanovištích. Naopak okolo povrchu kořenů stromů, jež mají povrch zaoblený bez vzduchových mezer, proud neškodně obtéká a nedochází tak žádnému poškození,“ vysvětlil jednatel TST Jan Pávek.

Podle potřeby zvoleného zásahu se odstraňuje svrchní vrstva do 10 cm, nebo hlubší profily i více než 30 cm. Odstraněný substrát se nahrazuje novým, obsahující složky speciální pro potřeby daného stanoviště a stromu.

„Použitím vhodného složení substrátu umožníme vsakování povrchové vody a stálou přítomnost půdního vzduchu,“ uvedl jednatel. Technické služby Tábor ošetření stromů provádějí nejen ve veřejné zeleni, ale i u soukromých majitelů.

Město Tábor děkuje občanům, kteří procházejí třídou 9. května, za pochopení. Práce tu potrvají do 6., maximálně do 7. května 2024.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…