Třebíč: Letní bádání archeologů přineslo zásadní objevy

03.09.2021 17:59 | Tisková zpráva

Deset měsíců trvající výkopové práce při revitalizaci Karlova náměstí v Třebíči umožňují také rozsáhlý archeologický průzkum. Zatímco na sklonku loňského roku probíhaly výkopy a průzkumy na horní straně náměstí a ve středové ploše, letos v letních měsících se přesunuly na spodní stranu.

Třebíč: Letní bádání archeologů přineslo zásadní objevy
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Po nálezech desítek mincí, částí oděvů, dřevěného vodovodního potrubí nebo pranýře narazili archeologové na pozůstatky nejstarší etapy osídlení Třebíče

. „Pro poznání nejstarší historie Třebíče jsou to zásadní objevy. Zkoumáme úsek pod současnou vozovkou v úrovni budoucí kašny, kde se prozatím na jediném místě podařilo ve vetší ploše odkrýt doklady trhové osady z 12. století. Na pozůstatky této etapy jsme během prací naráželi již dříve, avšak zde výzkum zachytil nejzachovalejší část s mnoha nálezy. Jde především o základy nadzemních dřevěných konstrukcí, úseky podlah nebo kamenný podklad pece,“ uvedl Aleš Hoch z archeologického oddělení Muzea Vysočiny v Jihlavě.

Vše bylo postupně zanášené vrstvami bohatými na organický materiál a drobné nálezy v podobě fragmentů keramiky, kovových a kostěných nástrojů, šperků či částí kožených oděvních doplňků, například rukavice, která je prozatím nejstarší doložená na našem území. Z mladších nálezů, spadajících již do éry raného města, zaujaly ucelené úseky nejstaršího dláždění komunikace z počátku 14. století, relikt zárodku budoucí městské kanalizační sítě nebo odpadní jáma zasypaná keramikou, ležící téměř uprostřed náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…