Třebíč: Letní bádání archeologů přineslo zásadní objevy

03.09.2021 17:59 | Tisková zpráva

Deset měsíců trvající výkopové práce při revitalizaci Karlova náměstí v Třebíči umožňují také rozsáhlý archeologický průzkum. Zatímco na sklonku loňského roku probíhaly výkopy a průzkumy na horní straně náměstí a ve středové ploše, letos v letních měsících se přesunuly na spodní stranu.

Třebíč: Letní bádání archeologů přineslo zásadní objevy
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Po nálezech desítek mincí, částí oděvů, dřevěného vodovodního potrubí nebo pranýře narazili archeologové na pozůstatky nejstarší etapy osídlení Třebíče

. „Pro poznání nejstarší historie Třebíče jsou to zásadní objevy. Zkoumáme úsek pod současnou vozovkou v úrovni budoucí kašny, kde se prozatím na jediném místě podařilo ve vetší ploše odkrýt doklady trhové osady z 12. století. Na pozůstatky této etapy jsme během prací naráželi již dříve, avšak zde výzkum zachytil nejzachovalejší část s mnoha nálezy. Jde především o základy nadzemních dřevěných konstrukcí, úseky podlah nebo kamenný podklad pece,“ uvedl Aleš Hoch z archeologického oddělení Muzea Vysočiny v Jihlavě.

Vše bylo postupně zanášené vrstvami bohatými na organický materiál a drobné nálezy v podobě fragmentů keramiky, kovových a kostěných nástrojů, šperků či částí kožených oděvních doplňků, například rukavice, která je prozatím nejstarší doložená na našem území. Z mladších nálezů, spadajících již do éry raného města, zaujaly ucelené úseky nejstaršího dláždění komunikace z počátku 14. století, relikt zárodku budoucí městské kanalizační sítě nebo odpadní jáma zasypaná keramikou, ležící téměř uprostřed náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.