Uherský Brod: Nepojízdná vozidla už nebudou hyzdit město

21.11.2020 21:10

V polovině listopadu byly na území města zahájeny odtahy vozidel, které jeví znaky autovraku a jejichž odstraňování z komunikací bylo v minulosti díky legislativním nejasnostem problematické.

Uherský Brod: Nepojízdná vozidla už nebudou hyzdit město
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

V současné době lze již, po proběhnuté novele zákona č. 13/1997 (Sb. Zákon o pozemních komunikacích), vyzvat provozovatele vozidel, která stojí na komunikacích nebo parkovištích a mají více jak 6 měsíců propadlou technickou kontrolu k odstranění důvodu, pro který nesmí být vozidlo provozováno na pozemních komunikacích, nebo k tomu, aby takové vozidlo odstranil a odstavil mimo komunikaci.

V našem městě bylo tímto způsobem zatím vyzváno celkem 38 provozovatelů zjištěných vozidel, která byla na první pohled nezpůsobilá k dalšímu provozu na komunikacích k jejich odstranění. Dvě vozidla byla předána k dalšímu řešení Odboru životního prostředí.

Před samotným přistoupením k odtahům vozidel z komunikací bylo "zřejmě" provozovateli samotnými odstraněno 20 vozidel z tohoto celkového počtu. Jejich odstranění tak umožnilo rozšířit parkovací kapacity města o další parkovací místa a samozřejmě v neposlední řadě umožnilo vyčistit veřejná prostranství od těchto odstavených autovraků.

K první vlně odtahů bylo předáno celkem 11 vozidel, jejichž odtah byl zahájen dne 19. listopadu v ulici Na Láně, kde se aktuálně nacházely 2 autovraky. Další odtahované autovraky se pak nacházely např. v ulici U Olšavy, Šaripova, Šumická, Větrná, Dolní či na sídlišti Neradice.

V průběhu měsíce prosince by mělo být (v případě, že si je neodstraní provozovatelé sami) řešeno odtahem dalších 5 vozidel.

Všechna odtažená vozidla jsou převážena na smluvní odstavné parkoviště. Zde má majitel další možnost si odtažené vozidlo vyzvednout, a to do 3 měsíců. V případě, že tak ani v této lhůtě neučiní, řeší se prodej vozidel formou veřejné dražby. Pokud by se nepodařilo vozidlo prodat ani v této veřejné dražbě, čeká ho fyzická likvidace v zařízení určeném ke sběru, výkupu, zpracování, využívání nebo odstraňování autovraků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…