V Havířově začal jarní úklid veřejného prostranství a výsadba květin

01.05.2020 17:56

Vzhledem k tomu, že byla letošní zima mírná, začali pracovníci veřejně prospěšných prací s jarním úklidem dříve. V některých dvorových částech se už začalo s okopáváním zaplevelených chodníků, čištění od nánosu a dohrabávaní listí z podzimu.

V Havířově začal jarní úklid veřejného prostranství a výsadba květin
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Kromě denního úklidu veřejných prostranství se téměř denně uklízí okolí veřejných zastávek MHD, městské parky a další odpočinková místa. V souvislosti s pandemií onemocnění COVID-19 provádějí pracovníci očistu laviček, odpočinkových míst a kontejnerových stanovišť prostředkem s virucidním účinkem.

„V rámci běžné údržby veřejné zeleně byly provedeny zmlazovací řezy vybraných keřových skupin ve vnitroblocích výškové zástavby. Nástupem jarního počasí se začalo s údržbou středových pásů a intenzivně udržovaných výsadeb, kde se doposud ořezaly okrasné traviny, keřové výsadby a jednotlivé záhony byly vyplety od ozimých plevelů,“ uvedla vedoucí odboru komunálních služeb Iveta Grzonková. V současné době probíhá výsadba celkem 66 kusů stromů a 581 kusů keřů. Jednou z vybraných lokalit pro výsadbu stromů je například park za soudem v Havířově-Podlesí, kde nově vzniká třešňová alej. Ostatní dřeviny budou použity na doplnění vnitroblokové zeleně.

Nástupem jara rovněž začala příprava květinové výzdoby města. Mezi ni patří i mobilní zeleň zahradnických systému umisťovaných na významná místa a sloupy veřejného osvětlení. „Tyto zahradnické systémy jsou v současné době osazovány letničkami tak, aby mohly v letních měsících zdobit veřejné prostranství,“ upřesnila vedoucí komunálních služeb.

Už brzy budou trvalkami osázeny také záhony před budovou Magistrátu města Havířova a Kulturním domem Radost, a to tak, aby květiny kvetly střídavě od jara do podzimu. „Tyto záhony nemají pouze funkci estetickou, ale rovněž funkci ekologickou. Celá řada trvalek je totiž medonosná a nabízí potravu pro motýly, včely, čmeláky a jiné druhy hmyzu,“ vysvětlila Iveta Grzonková. Stejnému účelu budou sloužit i květinové louky, které jsou v těchto dnech zakládány v travnatých plochách Centrálního parku a parku Fibichova. Květinové louky jsou jedním z vítězných projektů participativního rozpočtu 2019 „Havířov stále v květech“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

7:31 Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

Datem 2. května 2024 byla opět spuštěna služba pro občany města – forenzní značení jízdních kol, ele…