Velehrad: Dny lidí dobré vůle dnes vyvrcholí

05.07.2015 9:30

Včera začaly na Velehradě tradiční Dny lidí dobré vůle, největší oslavy svého druhu u nás. Dnes pokračují Národní poutí Velehrad 2015 a v 10.30 vyvrcholí na nádvoří před bazilikou tradiční poutní mší svatou, kterou každoročně navštíví desítky tisíc poutníků.

Velehrad: Dny lidí dobré vůle dnes vyvrcholí
Foto: velehrad.eu
Popisek: Na Velehradě začínají Dny lidí dobré vůle.

Poutní mše svatá

Od půl sedmé ráno probíhají v prostorách velehradské baziliky mše svaté a připraven je i předprogram v podobě modlitby růžence s hudebním doprovodem. Při slavnostní mši svaté v 10.30 bude hlavním celebrantem Mons. Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský. Kázat pak bude Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký. Koncelebrovat budou jako každoročně biskupové Čech, Moravy a Slezska. Mše je živě přenášena Českou televizí a Českým rozhlasem Praha.

Mší to nekončí

Během sobotního dne budou navíc otevřeny výstavy ve Stojanově gymnáziu. Poutníci dostanou příležitost rozšířit Velehradský rukopis, protože až do 15. hodiny se bude ručně přepisovat Bible. Otevřen bude i stánek Kristýna služebníka s čerstvě upraženou kávou z pražírny Café Gape a mešním vínem. Charita ČR zase nabídne program pro malé i velké v areálu základní školy.

Výstava Člověk a víra

V 15 hodin proběhne v Poutní prodejně (1. patro) zahájení výstavy velkoformátových fotografií Člověk a víra. Slavnostního otevření se zúčastní arcibiskup Jan Graubner, který nese nad výstavou záštitu, a kardinál Dominik Duka. Výstava bude na Velehradě k vidění do 31. srpna 2015.

1200. výročí narození sv. Metoděje

U velehradské baziliky je od včerejšího dne k vidění zajímavá kovaná plastika, která připomíná 1200. výročí narození sv. Metoděje. Autorem je Pavel Maček z Loučky, který si na pomoc pozval kolegy až z Itálie. Autor díla, umělecký kovář Pavel Maček, si plně uvědomuje význam Metodějovy osoby i jeho působení v Římě a vysvětluje: „Přestože sv. Metoděj pocházel z byzantské Soluně, měl v úctě a respektoval Petrův stolec v Římě. Také on měl u Petrova nástupce podporu a důvěru. Toto vzájemné sepětí mě přivedlo na myšlenku přizvat ke spolupráci na zhotovení plastiky kováře z Itálie – země Petrova úřadu.“ Těmi jsou bratři Marek a Massim Pilutti. Plastika bude u baziliky stát až do konce roku 2015. Poté se přesune k Cyrilometodějské stezce na Velehradě. Záštitu na sochou převzal předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…