Vsetínští školáci poslali tisíce korun na pitnou vodu dětem do Afghánistánu

24.09.2015 20:39

O globálních problémech současného světa a hledání jejich následného řešení debatovali žáci vsetínských základních škol. Maštaliska se tak stala v pondělí 21. září místem 3. ročníku tradiční akce Vsetín proti chudobě – Vsetínské školy pro lepší svět, která se konala pod záštitou místostarostky Simony Hlaváčové.

Vsetínští školáci poslali tisíce korun na pitnou vodu dětem do Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Zástupce osmých a devátých tříd základních škol Rokytnice, Sychrov, Luh, Trávníky, Ohrada a Integra vybírali rozvojový projekt, pro který pořadatelé zajistili finanční dar 5 tisíc korun. Mladí lidé nejen že diskutovali, ale měli možnost i definovat světové problémy a následně hledat jejich řešení, protože věděli, že mají možnost něco ovlivnit. „V letošním ročníku žáci zvolili jako nejlepší projekt na nákup technologií pro čištění vody v Afghánistánu, protože věří, že čistá voda je základní potřebou, na kterou by měl mít nárok každý a právě na něj se rozhodli darovat finanční prostředky,“ ocenila volbu vsetínských žáků místostarostka Simona Hlaváčová.

Žákovské sympózium nebyla hra, nebyla to ani výuka či vzdělávání, šlo o skutečný život. Žáci měli v rukou finanční prostředky a měli možnost je přidělit vybranému projektu a vybírali opravdu pečlivě. „Zvažovali veškeré varianty, diskutovali s plným nasazením a vnímali velkou zodpovědnost, která jim byla svěřena, protože mohli ovlivnit životy jiných lidí,“ hodnotila jejich zodpovědný přístup za organizátory Jaroslava Ševčíková.

V prvním ročníku poslali vsetínští žáci finanční prostředky na nákup čistícího filtru pro slum Čalantika v Bangladéši, kde je díky jejich daru dnes možné přefiltrovat 400 litrů vody denně tak, aby se dala pít, což výrazně pomohlo dětem z tamní komunity. V loňském roce pak děti vybraly projekty dva, protože oba byly velmi zajímavé. Finance se tak poslaly na charitativní projekt „Krmte hladové“ a na rozvojový projekt pro Čalantiku, který byl určený pro nákup školních pomůcek.

Letos se setkání zúčastnila i Šárka Řechková ze Svazu měst a obcí a Ondřej Suchánek z Charity ČR, kteří se s tématy humanitární a rozvojové pomoci v rámci své profese setkávají v rámci celého světa denně.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…