Vysoké Mýto: Obnova památek s pomocí Programu regenerace

27.04.2021 6:32

Zastupitelstvo města schválilo rozdělení dotace z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na obnovu památek v historickém centru města.

Vysoké Mýto: Obnova památek s pomocí Programu regenerace
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

Od Ministerstva kultury z Programu regenerace město obdrží 1 510 tisíc korun, což je nejvyšší částka finančních prostředků přidělených na památkovou zónu. Letos k nim mimořádně přibude ještě finanční odměna 100 tisíc korun za první místo v kraji v soutěži Historické město roku 2020.

Dotace se rozdělí mezi tři památky. Jeden milion korun půjde na sanaci dřevomorky a obnovu krovu velké věže Pražské brány. Zbývající prostředky přispějí na obnovy památek ostatních vlastníků: 230 tisíc korun na výměnu oken v měšťanském domě č. p. 211 a 380 tisíc korun na restaurování nástěnných maleb ve východní části klenby presbytáře a konzervaci a údržbu dřevěného oltáře v kostele sv. Vavřince.

Kromě finančních prostředků z Programu regenerace město vlastníkům opravovaných objektů poskytne dotaci, která představuje 10 % z celkově uznatelných nákladů jako povinné spolufinancování města. Na výměnu oken v měšťanském domě č. p. 211 město přispěje částkou 80 tisíc korun a na restaurování nástěnných maleb ve východní části klenby presbytáře a konzervaci a údržbu dřevěného oltáře v kostele sv. Vavřince půjde z městského rozpočtu 53 tisíc korun.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

22:10 Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

Už jen necelý rok zbývá podle vedení společnosti ČEZ Teplárenská do ukončení výroby energií z uhlí v…