Žamberk: 78. výročí odhalení zpravodajské skupiny BARIUM

22.01.2023 13:53 | Tisková zpráva

V sobotu 21. ledna 2023 si město Žamberk připomnělo již 78. výročí odhalení zpravodajské skupiny BARIUM gestapem. Pietní akt se uskutečnil v místě někdejší tragédie na statku rodiny Žabkovy v Žamberku-Polsku.

Žamberk: 78. výročí odhalení zpravodajské skupiny BARIUM
Foto: wikipedia
Popisek: Žamberk.

Příběh paradesantní skupiny BARIUM veřejnosti přiblížili ve svých projevech starosta města Žamberka Jiří Mencák a badatel Vladislav Severin. Celým pietním aktem provázel moderátor Martin Mimra.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28753 lidí

Této vzpomínkové akce se tradičně účastní zástupci různorodých organizací a spolků, které se aktivně zajímají o historii a konkrétně s Bariem je často pojí i osobní vzpomínky. Položeno bylo více než 20 věnců a květin a návštěvnost byla letos také úctyhodná – u pamětní desky se nás sešlo více než 150.

Čestnou stráž u pomníku drželi členové Klubu vojenské historie Rota Nazdar a Četnické pátrací stanice Pardubice. Členové Junáka – českého skauta ze střediska Hradec Králové vyrazili i tentokrát k památníku pěšky. Cesta jim zabrala celou noc, do Žamberka dorazili před polednem a celkem ušli přes 70 km. Přes noc napadl čerstvý sníh, ale odpoledne bylo počasí přívětivé.

Děkujeme všem účastníkům, že zůstávají věrni této tradiční akci a že do Žamberka vždy rádi váží cestu mnohdy z poměrně vzdálených koutů naší republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

7:37 Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

O lidech bez domova se obecně ví, že milují čtyřnohé kamarády a velmi často si je pořizují jako své …