Žatec: Setkání s občany bylo o strážnících a cizincích, opravách ulic i odpadech

08.03.2019 9:30

První letošní Setkání s veřejností, při kterém vedení města diskutuje s občany, proběhlo včera večer ve Staré papírně. Hlavními tématy byla bezpečnost ve městě a letošní opravy komunikací, Žatečané se ale ptali i na další věci, které je zajímají, třeba na Sběrný dvůr a odpady vůbec.

Žatec: Setkání s občany bylo o strážnících a cizincích, opravách ulic i odpadech
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Ředitel strážníků Miroslav Solar představil účastníkům setkání chod městské policie a její úkoly. K nim nově začíná patřit i monitorování cizinců ve městě, na konci února například proběhla první společná akce strážníků a cizinecké policie. Z hlediska statistiky přestupků jsou zatím s cizinci v Žatci minimální problémy, městská policie chce ale situaci monitorovat. „Nepodceňujeme to, věnujeme se tomu,“ ujistil M. Solar.

Popsal také nejbližší plány městské policie a města, což znamená chystanou rekonstrukci sídla strážníků a rozšíření kamerového dohlížecího systému. Ze současných 13 se počet kamerových bodů zvýší na 27. Největším problémem žatecké městské policie je nedostatek strážníků, aktuálně chybí čtyři lidé do plného stavu.

Druhým hlavním tématem besedy s veřejností byly letošní opravy komunikací v Žatci. Účastníky setkání nejvíce zajímal další postup v Jungmannově ulici, která je po loňské opravě vodovodu a kanalizace nedokončená. „Nedá se potom jezdit, v zimě se to vůbec neudržovalo,“ kritizovali obyvatelé ulice. V průběhu března by se v ulici měly začít opravovat chodníky, po nich přijde na řadu samotná vozovka.

Další dotazy směrovaly na opravu Nerudova náměstí, která letos proběhne v první etapě, poté se budou dělat ve druhé etapě i okolní uličky. Lidé si stěžovali na Stroupečskou ulici, která se má letos rovněž opravovat. V případě Studentské ulice chystá město další setkání s místními obyvateli, aby konkrétně věděli, co se u nich bude dělat a mohli říct svůj názor. Diskuze se vedla i ohledně ulic Oblouková, Dvořákova a Nákladní nebo o cyklostezkách. Město chystá cyklostezku do Bezděkova, kraj plánuje budování trasy od Žatce na Nechranice. „Všechno je připravené, kraj má pozemky vykoupené i díky tomu, že Žatec se mu snažil vyjít vstříc co nejvíc. Mám informace, že by stavba měla začít snad začátkem roku 2020. Já doufám, že začnou ještě letos na podzim,“ řekl místostarosta Žatce Radim Laibl.

Posledním velkým tématem byly odpady. Starostka Zdeňka Hamousová představila novou nabídku pro občany, což jsou nádoby na bioodpad a plasty zdarma. Prioritou města v oblasti odpadového hospodářství je co největší podpora třídění odpadu. Kvůli tomu se také investovalo 22 milionů do nového, podstatně většího a komfortnějšího sběrného dvora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …