Zlín si připomene 80. výročí úmrtí T. G. Masaryka

09.09.2017 20:07

Před 80 lety zemřel první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Statutární město Zlín si osobnost prezidenta Osvoboditele připomene u jeho sochy před kongresovým centrem. Veřejný vzpomínkový akt se koná 14. září ve 13 hodin.

Zlín si připomene 80. výročí úmrtí T. G. Masaryka
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Tomáš Garrigue Masaryk měl ke Zlínu blízko a často sem jako politik přijížděl. Ačkoliv je známa hlavně jeho návštěva z 24. června 1928, kdy ho jako prezidenta vítal Tomáš Baťa, nebyla jediná. Poprvé naše město navštívil již v roce 1907. V témže roce získal za Českou stranu pokrokovou svůj první parlamentní mandát a pracoval pro volební obvod valašských měst včetně Zlína. Druhý mandát ve stejném obvodu získal při dalších parlamentních volbách v roce 1911.

Působení T. G. Masaryka ve vídeňském parlamentu bylo pro Zlín velkým přínosem při zavádění pokrokových, hospodářských a společenských změn, kterým nutně předcházely změny politické. V záznamech městského zastupitelstva je uvedena řada zpráv o jednání, které Masaryk vedl u vídeňských ministerstev a úřadů ve prospěch rozvoje našeho města. V roce 1910 mu bylo uděleno čestné občanství města Zlína.

Tomáš Garrigue Masaryk zemřel 14 září 1937 v 87 letech v Lánech. Jeho pohřeb 21. září se stal velkou manifestací zármutku, ale také víry v demokracii všech demokraticky cítících občanů státu, bez ohledu na národnost. Smuteční náladu před pohřbem vyjádřil Jaroslav Seifert v cyklu deseti básní a snažil se tak spolu s národem překonat Masarykovu smrt.

„Za sto let možná děti našich dětí svým dětem budou teskně vyprávěti
o šedém ránu čtrnáctého září, navěky označeném v kalendáři.
To kalné ráno, to si pamatuj, mé dítě.“
(úryvek z básně To kalné ráno)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…