Značení, které nepustí kamiony do centra Klimkovic, je stále v nedohlednu

06.08.2016 12:50

Kuriózní jednání se uskutečnilo ve čtvrtek 4. srpna na radnici v Klimkovicích. S vedením města se sešli zástupci Ředitelství silnici a dálnic, aby se dohodli, co se udělá pro snížení počtu kamionů projíždějících centrem města.

Značení, které nepustí kamiony do centra Klimkovic, je stále v nedohlednu
Foto: Klimkovice
Popisek: kamion v Klimkovicích.

Ke sjezdu do Klimkovic kamiony využívají mimoúrovňové křížení u Bravantic a v Klimkovicích - Václavovicích. Krátí si tak úsek, za který musí platit mýtné, a také se tímto způsobem vyhýbají dynamické váze nainstalované poblíž klimkovického tunelu.

Výsledkem jednání je, že značení, které by kamionům znemožňovalo průjezd městem, v dohledné době opět nebude. Řeší se přitom už zhruba deset let.

„Když jsem nastoupila v roce 2008 na silniční správní úřad do Klimkovic, už jsem převzala celou složku k tomuto problému,“ komentovala to Naděžda Kolinová z klimkovické radnice.

„Svolali jsme jednání se zástupci ŘSD, protože značení omezující sjezd kamionů do města v úseku mezi Bravanticemi a Klimkovicemi, stále není vyřešeno, přestože po tragické dopravní nehodě kamionu s osobním autem, která se v Klimkovicích stala v roce 2014, všichni kompetentní slibovali okamžitou nápravu. Nedošlo k ní ani po dvou letech a podle všeho se jí letos dočkáme jen stěží,“ konstatoval po jednání starosta Klimkovic Zdeněk Husťák.

Město má ale v současnosti více pravomocí vykázat kamionovou dopravu z centra. „Umožňuje to nový paragraf, který přibyl v zákoně o pozemních komunikacích při jeho novele platné od ledna 2016,“ upozornila Naděžda Kolinová.

Výsledkem čtvrtečního jednání je, že projektant města do konce srpna připraví představu, jak by mělo vypadat dopravní značení v samotných Klimkovicích. ŘSD si pak bere tři měsíce na to, aby jeho odborníci posoudili, zda a za jakých podmínek bude možné nainstalovat na dálnici související značení s ohledem na majetkové vztahy k pozemkům a přívody elektrické energie. Zástupci ŘSD se na jednání také zavázali, že budou město předem informovat o plánovaných uzavírkách tunelu, protože objízdná trasa vede přes město, které v té době vždy prožívá dopravní kolaps. Do dneška se tak dělo jen sporadicky.

Dopravní značení, které by omezovalo sjezd kamionů do Klimkovic, je v této chvíli podle názoru vedení města naprosto nesmyslné. Že by neměli projíždět Klimkovicemi, se řidiči poprvé dovědí až ve chvíli, kdy sjedou z dálnice na nájezd, kde je první zákazová značka, na kterou předem nic neupozorňuje. Kamion na mimoúrovňovém křížení už ale nemá možnost vrátit se zpět na dálnici v původním směru. Může sjet do opačného směru a vrátit se zpátky až k dalšímu mimoúrovňovému křížení, které je až u Studénky. Nebo porušit zákaz a projet Klimkovicemi. Starosta je přesvědčen, že většina řidičů volí druhou možnost, zvláště když je za porušování zákazu nikdo nesankcionuje.

„Městským strážníkům, jejichž tým jsme hlavně kvůli problémům v dopravě letos personálně posílili, předpisy nedovolují zastavit a zkontrolovat na silnici ve městě kamion. To bychom museli mít ve městě za tímto účelem zbudované speciální odstavné plochy,“ doplnil místostarosta Jakub Unucka.

Statistika pořízená ze záznamů kamer, které jsou součástí zpomalovacích semaforů nainstalovaných ve městě, ukazuje, že kamiony projíždějící Klimkovice jsou opravdu vážnou hrozbou. Denně jich centrem lázeňského města projede téměř tisícovka. Jejich průměrná rychlost v místě přechodu pro chodce v samotním centru města se sice snížila z původních 76kilometrů na 63 kilometrů v hodině, ale každý osmý projede na červenou.

Před dvěma lety se v Klimkovicích stala tragická dopravní nehoda, při které zemřeli dva lidé. Řidič kamionu včas nezareagoval na to, že auto před ním přibrzdilo. Další kamion, který jel před osobním vozem, totiž odbočoval. Následoval silný náraz, který osobní auto zcela zdeformoval. Jeho řidič i spolujezdec byli na místě mrtví. „Kamion, který nehodu způsobil, řídil jednačtyřicetiletý cizinec. Jel pravděpodobně rychleji, než je v místě povoleno. Také se zřejmě nevěnoval řízení,“ uvedla tehdy k příčině nehody mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Magistrát města Ostravy tehdy přislíbil, že řešení pro Klimkovice je na dohled. „Poté, co jsme obdrželi dopis z ministerstva dopravy, které navrhuje určitá opatření, jsme do záležitosti aktivně vstoupili. Řešením tamní dopravy se bude od začátku srpna zabývat speciální pracovní skupina,“ informoval v červenci roku 2014 mluvčí ostravského magistrátu Michal Bayer s tím, že nové opatření proti kamionům by mohlo v Klimkovicích začít platit do půl roku. Necelý rok poté, 30. června 2015, se v Klimkovicích stala další dopravní nehoda, při které srazil kamion cyklistu na přechodu. Naštěstí se obešla bez tragických následků.

Kdy bude hotovo nové značení, přesto stále není jasné ani po čtvrtečním jednání. Součástí značení, které by mělo omezit vjezd kamionů do Klimkovic, musí být speciální elektronické proměnné značky umístěné u Klimkovického tunelu. Povolit vjezd kamionům na objízdnou trasu přes Klimkovice totiž musí ve chvíli, kdy se z jakýchkoliv důvodů, ať už technických nebo havarijních, tunel uzavře.  „Opravdu bychom byli neradi, kdyby se musela stát nějaká další tragédie, aby se konečně situace vyřešila. Kamiony v centru ohrožují chodce i další účastníky silničního provozu a navíc zhoršují kvalitu ovzduší v našem lázeňském městě, na které si velmi zakládáme,“ uzavřel Jakub Unucka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kladno: Brzy se otevřou kruhové objezdy u sportovního gymnázia i ve Velké Dobré

7:04 Kladno: Brzy se otevřou kruhové objezdy u sportovního gymnázia i ve Velké Dobré

Další část infrastruktury spojené s modernizací železniční trati je před dokončením. Okružní křižova…