Znojemská radnice hledá řešení pro parkování ve městě

14.09.2012 10:46

Na otázku, jak řešit problém s parkováním, který rozhodně není bolavou záležitostí jen pro Znojmo, má odpovědět šetření, kterým Rada města pověřila Odbor investic a správy nemovitostí. Podle slov starosty Vlastimila Gabrhela si od toho slibuje konkrétní návrhy a opatření, které zjednoduší život občanům i návštěvníkům Znojma.

Znojemská radnice hledá řešení pro parkování ve městě
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Rada města identifikovala čtyři problémové okruhy parkování ve městě. Pro všechny čtyři hledá radnice adekvátní řešení.

Prvním z nich je rozšíření počtu parkovacích míst, kde budou posuzovány možnosti rozšíření parkování ve městě. Některé jsou k dispozici ihned. „V dolní části Masarykova náměstí vznikne hned po vinobraní 44 nových parkovacích míst. Tržnice se přitom posune do horní části náměstí,“ uvedl starosta města Vlastimil Gabrhel. „Na jaře příštího roku vybudujeme zpevněnou plochu na stávajícím parkovišti při ulici Jana Palacha,“ dodal starosta. Nejedná se však o konečný výčet realizovaných opatření.

Druhou oblastí, na kterou se radnice zaměří, je rozšíření ploch parkovišť se systémovým řízením, neboli zpoplatněných parkovišť. Zde se nabízí několik řešení, konkrétní návrhy budou ale nejprve jednány z hlediska všech možností a podmínek. „Zároveň se mění režim parkování na parkovištích na náměstí Svobody. S krátkodobým parkováním se počítá na ploše před městskými lázněmi, s dlouhodobějším pak na větším parkovišti naproti. Celodenní státní na tomto parkovišti bude stát třicet korun,“ řekl starosta.

Třetí oblastí je vytvoření komplexního navigačního systém parkování, který by podával jasné informace o možnostech parkování ve městě a zároveň by řidiče navigoval na dostupná parkoviště. Tento systém, který je běžný ve větších městech, zatím ve Znojmě chybí.

Poslední analyzovanou problematikou je parkování v městské památkové rezervaci. Radnice chystá průzkum počtu parkovacích míst pro rezidenty v městské památkové rezervaci, což umožní zhodnotit, zdali je kapacita v jednotlivých lokalitách dostačující či nikoliv. „Zaměřujeme se v první řadě na občany bydlící v městské památkové rezervaci, neboť je podstatné, aby měli dostatek parkovacích míst právě oni. Vzhledem k tomu, že poplatek za vydání parkovací karty pro abonenty (tj. pro fyzické a právnické osoby podnikající v městské památkové rezervaci) je velmi nízký, domníváme se, že parkovací místa zabírá i ten, kdo jej nutně nepotřebuje. Na řešení však musí odpovědět právě průzkum, jehož výsledek ale neumíme předpovědět. Na konkrétní opatření si tak musíme ještě počkat,“ dodal starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…