Znojmo: Advent přinese vánoční náladu v ulicích a program Vánoce doma

13.11.2020 19:31

Advent bude každý z nás letos prožívat jinak, než jak je zvyklý.

Znojmo: Advent přinese vánoční náladu v ulicích a program Vánoce doma
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Abychom vám tento čas strávený hlavně s rodinou zpříjemnili, připravili jsme online program VÁNOCE DOMA, který představí koncerty ve spolupráci s Českým rozhlasem Brno, Jájiny dílničky nebo různé tipy na vánoční pečení a vyrábění. Těšit se můžete i na krásně vyzdobené ulice Znojma, tradiční ohradu s ovečkami a na voňavá okénka znojemských kaváren a restaurací, které vám zpestří procházky městem,“ říká úvodem starosta Znojma Jan Grois.

VÁNOCE DOMA nejen s koncerty s Českým rozhlasem Brno
Prostřednictvím videí, živých vysílání a různých tipů naladíme u vás doma tu nekrásnější vánoční atmosféru. Ve spolupráci s Českým rozhlasem Brno přineseme každý týden koncert z prostředí Městského divadla ve Znojmě. V pořadu „Ježíšek ze Znojma“, vysílaného na YouTube kanále Koncerty Českého rozhlasu a na stanici Český rozhlas Brno, se každý týden představí interpreti jako Petr Bende, Michal Šindelář, Bára Basiková a další. Online zahraje také Cimbálová muzika Antonína Stehlíka, která naváže na letitou tradici svého koncertu 26. prosince. „Ježíšek na celou Moravu a vlastně i do celé republiky letos přijde ze Znojma. Jsme rádi, že díky rozhlasovým vlnám a YouTube kanálu koncerty Českého rozhlasu můžeme dostat skvělou znojemskou vánoční atmosféru na Moravu a vlastně do celé země,“ představuje Radek Bortlík marketingový specialista Českého rozhlasu Brno.

Každý den jedno okénko aneb znojemský ADVENTNÍ KALENDÁŘ na Facebooku
Část programu bude během prosince patřit také dětem. „Ani letos tedy nepřijdou o Jájiny dílničky, které jsou připraveny hned ve dvou dílech. Chybět nebudou ani tipy na různé vyrábění, domácí pečení, procházku s lesníkem a spoustu dalšího. Těšit se tak můžete na znojemský adventní kalendář, protože právě každý den dostanete dárek. Ať už v podobě zmíněných koncertů s Českým rozhlasem Brno, nebo jen tipu na to nejskvělejší vánoční cukroví,“ doplňuje místostarosta pro kulturu Karel Podzimek. Kde pro vás budeme každý den jedno okénko otevírat? Na facebookové události „Znojemský advent |VÁNOCE DOMA|“. Okének pro vás budeme mít dokonce víc než 24, protože to první otevřeme na 1. adventní neděli 29. listopadu koncertem Petra Bendeho v 19:00 hodin. Ještě předtím slavnostně advent zahájí znojemský děkan, mons. Jindřich Bartoš, jenž zapálí i první adventní svíčku.

VÁNOČNÍ NÁLADA v ulicích
Největším symbolem adventního času ve Znojmě jsou nazdobené stromy na Masarykově a Horním náměstí. Tuto tradici žádná změna nečeká, takže ani o krásně nazdobené jehličnany nepřijdete. Ten velký, dosahující skoro 12 metrů výšky, darují Znojmu manželé Čeperovi z Lechovic. Stříbrný smrk rostl v těsné blízkosti jejich domu padesát let a letos bude ozdobou Masarykova náměstí. O něco menší, ale neméně krásný strom, také smrk stříbrný, daruje paní Nechvátalová ze Znojma. Zdobit bude Horní náměstí. Tím ale výzdoba centra rozhodně nekončí. „Nové vánoční osvětlení dostane ulice Hradní – místo, které se stává centrem kulturního dění a vede k nejhezčím výhledům u rotundy sv. Kateřiny. Světelné řetězy tak dostane budova pivovaru, Enotéky i Expozice pivovarnictví a také samotná vstupní brána,“ vyjmenovává novinky ve výzdobě starosta Grois. Stejnou výzdobu budete moci vidět i na Václavském náměstí. Chybět nebude brána se jmelím u Enotéky, fotostěna s obrazem Josefa Lady a tradiční ohrada s ovečkami, která se letos přesune na Masarykovo náměstí.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Ve středeční podvečer se rozezní KOLEDY Z VĚŽE
Až se budete rozhodovat, kdy se vydat na procházku města, určitě byste měli zvolit alespoň jeden středeční podvečer. Právě v tu dobu, od 18:00 hodin, se v podání trubačů rozezní koledy z radniční věže. Půlhodinové pásmo známých lidových koled si tak můžete nejen poslechnout, ale i zazpívat.

Dárky ve znojemském BALICÍM PAPÍRU
Letošní vizuální podoba plakátů a grafiky celého Znojemského adventu tvoří vánoční symboly a typické stavby Znojma. Právě stejný podklad je použitý také pro balicí papír, který bude v rámci „Vánoc doma“ zdarma k dostání v otevřených okénkách kaváren a restaurací v centru města a u informačního centra na Obrokové. „Místní, ale i ostatní návštěvníci si tak kousek Znojemského adventu odnesou domů. V těchto časech obvykle rozdáváme dárky v podobě dětských vystoupení, koncertů na náměstí a dalšího programu. Toto je jeden z mála kroků, jak můžeme sváteční čas zpříjemnit. Někomu papír poslouží na balení dárků, jiným možná jako krásná dekorace,“ popisuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Místo trhů ukážeme, kde všude budou otevřená VOŇAVÁ OKÉNKA
Málokdo si dovede představit mrazivý prosincový čas bez horkého punče nebo čaje. „Trhy, na které jste zvyklí, jsme letos museli z důvodu pandemie zrušit, za to ale s podnikateli připravujeme mapku voňavých okének. Restaurace a kavárny v centru města tak budou určitě příjemnou alternativou, kde vám tyto voňavé nápoje nebo něco k zakousnutí připraví,“ dodává Koudela. Mapku s informacemi budeme postupně přinášet na webu Znojemské Besedy a na Facebooku.

Štěstí, zdraví, pokoj svatý, vinšujeme Vám
Co je ale jisté, že bude na každém z nás, jak adventní čas a Štědrý den prožijeme. Tato doba nám přinese více chvil strávených doma s rodinami, se svými blízkými. O to krásnější jistojistě budou. Možná i díky tomu zjistíme, že bez předvánočního shonu se dají Vánoce prožít lépe. Naše obrovské přání je, abyste tyto chvíle všichni přečkali ve zdraví. I právě proto se vám pokusíme tento čas těmito cestami zpříjemnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…