Znojmo: Kryt pod Masarykovým náměstím odhalil systém civilní obrany

10.02.2020 19:44

Pod Masarykovým náměstím objevili pracovníci Znojemského podzemí kryt civilní obrany. Jedná se o rozsáhlý systém chodeb, na který narazili, když prověřovali možnost vedení optického kabelu pro posílení internetového připojení Znojemské Besedy a jejich dalších provozů. Tento unikátní objev bude také novým lákadlem pro místní i turisty.

Znojmo: Kryt pod Masarykovým náměstím odhalil systém civilní obrany
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

V krytu se nachází několik původních zařízení – elektroinstalace, větrací přístroje, sociální zařízení a další. „V současné době se do krytu z veřejných prostor dostat nedá, prvním úkolem pro nás je tak zajistit přístup z prostor, které jsou města, což nebude jednoduché, přece jen se pohybujeme v podzemí, ale už na tom pracujeme. Naším cíle je kryt otevřít pro návštěvníky a rozšířit tak stávající prohlídkové trasy podzemí, které by byly zajímavé právě vybavením a různými exponáty,“ informoval Karel Podzimek, místostarosta města Znojma, který má kulturu a cestovní ruch v gesci.

Prostor je rozdělen na několik částí – na kryt a přilehlé chodby nacházející se pod Masarykovým náměstím. „Pomocí skenování máme vypracovaný 3D model, na základě, kterého necháváme vyhodnotit trasu případných prohlídek a jejich bezpečnost,“ přiblížil František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Snahou Znojemské Besedy je otevřít kryt pro veřejnost ještě letos, byť půjde o náročný úkol. Jednalo by se o samostatnou prohlídku, která by nastínila využití krytu, s popisy vybavení a jejich funkčností a také přiblížila informace týkající se období studené války. Stále probíhá sbírání dat a faktů od různých pamětníků, ale i státního a vojenského archivu a dalších muzeí.

„Znojemské podzemí je nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve Znojmě. V minulém roce návštěvnost přesáhla 52 000, proto věříme, že návštěvníci další prohlídkovou trasu, spojenou s ale úplně jinými dějinami, než které člověka ve spojitosti se Znojmem, historickým městem, v první řadě napadnou, ocení. Já sám jsem byl překvapen, co vše se v krytu nachází a těším se, až si to budou moci prohlédnout všichni,“ dodal místostarosta Podzimek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…