Znojmo: Kryt pod Masarykovým náměstím odhalil systém civilní obrany

10.02.2020 19:44

Pod Masarykovým náměstím objevili pracovníci Znojemského podzemí kryt civilní obrany. Jedná se o rozsáhlý systém chodeb, na který narazili, když prověřovali možnost vedení optického kabelu pro posílení internetového připojení Znojemské Besedy a jejich dalších provozů. Tento unikátní objev bude také novým lákadlem pro místní i turisty.

Znojmo: Kryt pod Masarykovým náměstím odhalil systém civilní obrany
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

V krytu se nachází několik původních zařízení – elektroinstalace, větrací přístroje, sociální zařízení a další. „V současné době se do krytu z veřejných prostor dostat nedá, prvním úkolem pro nás je tak zajistit přístup z prostor, které jsou města, což nebude jednoduché, přece jen se pohybujeme v podzemí, ale už na tom pracujeme. Naším cíle je kryt otevřít pro návštěvníky a rozšířit tak stávající prohlídkové trasy podzemí, které by byly zajímavé právě vybavením a různými exponáty,“ informoval Karel Podzimek, místostarosta města Znojma, který má kulturu a cestovní ruch v gesci.

Prostor je rozdělen na několik částí – na kryt a přilehlé chodby nacházející se pod Masarykovým náměstím. „Pomocí skenování máme vypracovaný 3D model, na základě, kterého necháváme vyhodnotit trasu případných prohlídek a jejich bezpečnost,“ přiblížil František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Snahou Znojemské Besedy je otevřít kryt pro veřejnost ještě letos, byť půjde o náročný úkol. Jednalo by se o samostatnou prohlídku, která by nastínila využití krytu, s popisy vybavení a jejich funkčností a také přiblížila informace týkající se období studené války. Stále probíhá sbírání dat a faktů od různých pamětníků, ale i státního a vojenského archivu a dalších muzeí.

„Znojemské podzemí je nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve Znojmě. V minulém roce návštěvnost přesáhla 52 000, proto věříme, že návštěvníci další prohlídkovou trasu, spojenou s ale úplně jinými dějinami, než které člověka ve spojitosti se Znojmem, historickým městem, v první řadě napadnou, ocení. Já sám jsem byl překvapen, co vše se v krytu nachází a těším se, až si to budou moci prohlédnout všichni,“ dodal místostarosta Podzimek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…