Znojmo: Na jaře začnou sanace svahu Rajské vinice

10.03.2019 10:37

Ještě v březnu mají začít práce na sanaci svahu městské Rajské vinice pod Starým městem a kostelem sv. Mikuláše. Pracovat se bude na jednotlivých řádcích v její horní části. Cílem je předejít případnému zřícení teras. Sanační práce si vyžádají investici ve výši více než 1 700 000 korun. Na náklady přispěje i vinařství Lahofer, které vinici obhospodařuje.

Znojmo: Na jaře začnou sanace svahu Rajské vinice
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Vinařství Lahofer se o Rajskou vinici na základě nájemní smlouvy stará už od roku 2010, první část vinohradu vysázelo v roce 2011. „Vzhledem k tomu, že se vinařství o vinici stará a produkuje z ní i víno, probíhá i společná koordinace prací. Navíc jsme se dohodli, že část nákladů ponese právě vinařství. Jednu třetinu nákladů pokryje Lahofer a dvě třetiny město,“ vysvětluje starosta Znojma Jan Grois. Investice města tak bude ve výši přibližně 1 200 000 korun.

Rajská vinice se nachází v lokalitě známé jako Karolininy sady a rozkládá se na jejich historických terasách. Vlivem klimatických podmínek a zvýšené námahy se tu už projevila degradace dřevěné kulatiny, která drží jednotlivé terasy vinice. Zdegradovaná kulatina se vymění, přičemž nový materiál dodají Městské lesy Znojmo. Sanace bude spočívat v novém kotvení svahu – původní dřevěnou kulatinu nahradí ocelové zavrtávací tyče.

Sanace proběhne v období vegetačního klidu vinné révy, tedy během března a dubna.

Karolininy sady jsou oblíbená lokalita, vyhledávaná jak místními, tak i turisty. Vyhlídka nad Rajskou vinicí nabízí pohled na údolí řeky Dyje a přímo u vinice, na jednom z vyhlídkových rondelů, se nachází degustační altán, který má rovněž v pronájmu, vinařství LAHOFER. Stánek je zde sezónně otevřen od roku 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…