Znojmo: Radnice pokračuje s výměnou oken v Louckém klášteře

09.03.2019 14:49

Loucký klášter, národní kulturní památka Znojma, má před sebou již pátou etapu výměny oken. Letos se bude pracovat na další části barokního konventu, a to na jeho východní fasádě (levá část fotografie). Do výměny 36 oken město investuje přes 3,2 milionů korun. Na nových oknech započnou práce v následujících týdnech.

Znojmo: Radnice pokračuje s výměnou oken v Louckém klášteře
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Všechny repliky oken, jejich materiál, barevnost i tvarosloví, vychází z historických podkladů a jejich vzhled museli schválit památkáři. Okna jsou kastlová s otevíráním dovnitř a budou vyrobena z masivu modřínu s nátěrem v barvě matné slonové kosti včetně vnitřních parapetů. Venkovní parapety budou řešeny štukatérsky v rámci budoucích oprav fasád.

Kromě výměny oken dojde k demontáži mříží u oken ve druhém patře a do okenních otvorů ve spodní části budovy se nechají vyrobit okna nová (okna u terroir salonku a technických místností Znovínu Znojmo). Repase se dočkají také původní dvoukřídlé dveře. Stejně jako v předchozích letech bude město žádat o finanční podporu Ministerstvo kultury, a to z Programu záchrany architektonického dědictví.

Na výměně oken v Louckém klášteře se postupně pracuje od roku 2016. Od té doby město investovalo do výměny a repase 116 oken 9 700 000 korun, přičemž 2 700 000 korun se podařilo získat díky dotacím zpět. Zajímavostí poslední etapy bylo, že se kromě výměny dřevěných oken repasovalo i 9 původních oken kovových s unikátním pákovým mechanismem. Jen na novém konventu Louckého kláštera je cca 450 oken.

O Louckém klášteře

Areál Louckého kláštera, který byl v roce 2017 prohlášen za národní kulturní památku, je jednou z největších dominant města a jedním z nejcennějších dokladů pozdně barokního umění na Moravě. Město Znojmo je jeho vlastníkem od roku 2010, kdy jej na město bezúplatně převedl stát – avšak pod podmínkou nepřevoditelnosti majetku na další osoby po dobu dvaceti let. Další podmínkou je využití areálu ve veřejném zájmu. Od té doby se město snaží postupnými opravami měnit tvář Louckého kláštera k lepšímu. Investice putovaly například do bývalé jízdárny nebo do oprav fasády bývalé konírny. Od roku 2016 se po etapách pracuje na výměně oken. Areál Louckého kláštera je v současné době využíván zejména v suterénní části nového konventu, v objektu jízdárny a kladiva, a to společností Znovín Znojmo, která zde provozuje aktivity zaměřené na vinařství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…