Znojmo: Rekonstrukce ZŠ Jubilejní park zdárně pokračuje

11.02.2020 7:33

Rekonstrukce budovy ZŠ Jubilejní park je jednou z největších investiční akcí loňského i letošního roku v oblasti školství, ať už výší rozpočtu, či rozsahem prací. Vloni proběhla rekonstrukce vnějšího opláštění a začalo se pracovat i na vnitřních prostorech. S novým rokem se na stavbě pustili do prací na elektroinstalaci a vzduchotechnice.

Znojmo: Rekonstrukce ZŠ Jubilejní park zdárně pokračuje
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Už na podzim loňského roku se naskytl nezvyklý pohled na kostru budovy školy, když bylo rozebráno vnější opláštění. Došlo k zajištění základů mikropilotami a netrvalo to dlouho a budova dostala opláštění nové, brzy na to nová okna, zateplení, fasádu a do konce roku i barvy.

Součástí rekonstrukce uvnitř budovy byla demontáž stropních podhledů ve třídách, chodbách a hygienických prostorech. Nyní se již pracuje na provedení nové elektroinstalace včetně osvětlení a vytápění v jednotlivých třídách. Následovat bude také oprava sociálního zařízení.

„Původně bylo v plánu nechat budovu školy pouze zateplit, ale po prvním průzkumech projektantem bylo nutné zadání rozšířit a přistoupili jsme ke kompletní rekonstrukci. De facto nám pod rukama roste nová škola. Pro školu to znamenalo, že na jeden školní rok musí zajistit přesun více než dvou set žáků a učitelů. Za to, jak škola funguje bez problémů dál, patří všem velký dík,“ říká starosta města Jan Grois.

Hlavním důvodem rozšíření projektu byla původní konstrukce opláštění, kterou tvořily montované panely (výplň mezi nosným ocelovým skeletem). Ta neumožňuje aplikaci zateplovacího systému. Panely navíc obsahovaly azbest.

„Měření zjistilo přítomnost azbestu v obvodovém plášti a stropních konstrukcích laboratorním rozborem jednotlivých konstrukcí. Azbest ale nikdy neunikal a neohrožoval zdraví dětí nebo učitelů. Rekonstrukce budovy v delším horizontu se ale ukázala jako nutnost, proto jsme k ní vloni přistoupili,“ vysvětluje starosta Grois.

Rekonstrukce, s níž se začalo v létě 2019, má být hotová v květnu 2020. Z rozpočtu 2019 bylo proinvestováno přibližně 12 milionů korun, celkové předpokládané náklady činí 21,5 milionů korun. Zbývající náklady jsou zařazeny do rozpočtu na rok 2020.

ZŠ Jubilejní park, která je odloučeným pracovištěm ZŠ Václavské náměstí, musela pro školní rok 2019/2020 zajistit přesun asi 218 žáků a učitelů. Nejvíce dětí (136) se přesunulo na pracoviště na ulici Slovenská (1 přípravná třída, 2 třídy 1. ročníku, 2 třídy 2. ročníku, 2 třídy 3. ročníku) + 4 oddělení družiny. Zůstala také široká nabídka zájmových aktivit (v rámci družiny, dále jazykové, pohybové, hudební a výtvarné kroužky - Kolumbus 1 a 2). Na GPOA na ulici Přemyslovců se přesunulo 39 dětí (2 třídy 4. ročníku). Hlavní budova na Václavském náměstí pojmula 43 dětí (2 třídy 5. ročníku) + 2 oddělení školní družiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…