Europoslanci ODS: Dohoda o reformě EU se přiblížila, Cameron má naši podporu

02.02.2016 18:08

„Doufám, že k dohodě na únorovém summitu dojde a že všichni včetně zarytých federalistů již pochopili, jak nutná je přítomnost Britů v Unii a nikoli mimo ni,“ řekl předseda Aliance evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil. Reagoval tak na návrh dohody mezi EU a Velkou Británií, kterou v úterý představil Donald Tusk.

 Europoslanci ODS: Dohoda o reformě EU se přiblížila, Cameron má naši podporu
Foto: ODS
Popisek: ODS

Rozvolnění a větší flexibilita Evropské unie, kterou požaduje premiér Cameron, jsou podle Jana Zahradila i v českém zájmu. Souhlasí také s britským požadavkem na určitá omezení některých sociálních dávek. „Všichni víme, že k ‚sociální turistice‘ v EU dochází, a je proto v zájmu všech evropských států, aby mohly nějaká, třeba i dočasná, opatření na ochranu svých sociálních systémů přijmout.“

„Jen je škoda, že vynětí ze smluvního závazku směřovat ke stále těsnější Unii se má týkat výslovně jen Velké Británie. Česká vláda tak promrhala jedinečnou příležitost se k podobnému požadavku připojit. Socialisté a lidovci zkrátka nadále sní své federalistické sny z padesátých let a nejsou schopni si uvědomit, jak se evropská integrace v současnosti vyvíjí,“ dodal Jan Zahradil.

„Svět se dramaticky mění a Unie nesmí zkostnatěle trvat na svém administrativně složitém až nefunkčním modelu. Neschopnost rychle jednat v krizových situacích, jako je současné tápání v uprchlické krizi, jen ukazuje nezbytnost změny vnitřních pravidel fungování. Přijetí nových pravidel pro Británii je pro mne možná poslední šancí potřebných změn pro celou Evropu,“ řekl europoslanec a místopředseda ODS Evžen Tošenovský.

Občanští demokraté společně s britskou Konzervativní stranou Davida Camerona zakládali reformně orientovanou frakci v Evropském parlamentu v roce 2009. Po evropských volbách v roce 2014 se frakce EKR stala třetí nejsilnější skupinou v Evropě.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.