Hejtman Havel dnes jednal s ministrem obrany

19.05.2016 15:51

Hlavním tématem diskuse byl záměr Karlovarského kraje vybudovat v Hlubocké Pile na území vojenského újezdu Hradiště vodní nádrž, která by v budoucnu řešila hrozící nedostatek vody.

 Hejtman Havel dnes jednal s ministrem obrany
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Karlovarského kraje JUDr. Martin Havel

Podle hejtmana Martina Havla jde o dlouhodobou snahu kraje jednak udržet vodu v krajině, dále díky stavbě a provozu přehrady zajistit pro obyvatele kraje nová pracovní místa, ale najít i možné energetické využití. Vodní nádrž v Hlubocké Pile by navíc vznikla v lokalitě, kde by nenarušila životní prostředí a nebylo by nutné kvůli stavbě například přesídlit obyvatelstvo. Poslankyně Parlamentu ČR Markéta Wernerová upozornila, že se myšlenka stavby přehrady nicméně v poslední době potýká s negativním stanoviskem ministerstva obrany, nepočítá se s ní ani mezi prioritami ministerstva zemědělství. „Naším cílem přitom není poškodit oblast pro odborné zázemí a výcvik armády, spíše chceme najít možný způsob koexistence vodního díla a vojenského prostoru,“ dodala. Ministr Stropnický ji ujistil, že na jedné straně vnímá problém se zásobováním vodou, který trápí ČR i celou Evropu, ale na druhé straně zdůraznil, že narůstá výcviková činnost armády vzhledem k bezpečnostní situaci v zemi a vojenský újezd Hradiště navíc pravidelně využívají i zahraniční jednotky.

Zástupci kraje i ministerstva se v závěru dohodli, že vznikne pracovní skupina, v níž bude Karlovarský kraj spolupracovat s ministerstvem obrany a s odborníky podniku Povodí Ohře. Skupina bude mít za úkol najít východisko pro možnou budoucí realizaci záměru.

Plánovaná vodní nádrž Hlubocká Pila by se měla nacházet na hranici Ústeckého a Karlovarského kraje přímo na území vojenského újezdu. Přehrada by měla mít rozlohu 76, 4 hektaru a objem 11 milionů metrů krychlových.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách