ODS: Opakované výpadky systému NEN ohrožují veřejné zakázky

20.02.2019 14:32

Opakované výpadky části systému NEN ohrožují veřejné zakázky. Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo problém aktivně řešit.

 ODS: Opakované výpadky systému NEN ohrožují veřejné zakázky
Foto: ODS
Popisek: ODS

„V minulých dnech a týdnech měla výpadky část Národního elektronického nástroje (tzv. NEN), což je státní systém na administraci veřejných zakázek. Jak je patrné z přehledu zakázek na webových stránkách NEN, u některých zakázek zadaných v lednu letošního nelze stále zobrazit zadávací dokumentaci. Tento fakt v důsledku brání realizaci zakázky a může vést i k finančním ztrátám zadavatele. Problém se týká zejména obcí (např. Týniště nad Orlicí - ZDE). V některých případech musely obce zadat zadávací dokumentaci opakovaně, čímž se veřejná zakázka o několik týdnů odložila (např. Město Lysice - ZDE). Chtěl bych vyzvat ministryni pro místní rozvoj, aby veřejnost informovala o rozsahu problémů, nápravných krocích a zejména datu, kdy budou problémy odstraněny. Dále považuji za nezbytné, aby všichni postižení zadavatelé byli informováni, zda a případně jakým způsobem s nimi budou řešeny zvýšené náklady a případné újmy a škody vzniklé omezením funkčnosti NENu,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

„Od začátku provázejí NEN problémy. Současná vážná havárie v průběhu ostrého provozu dělá z NENu vážného strašáka i do budoucna. Jakoby nestačilo, že dobře systém funguje jen s jedním typem internetové prohlížeče a nesplňuje základní pravidla přístupnosti. Teď je zásadně ohrožena elementární důvěra, že systém umožní bezproblémové soutěžení veřejných zakázek. Už dnes jdou způsobené škody do miliónů. Mnoha set milionové náklady na pořízení vadného systému. Očekávám, že MMR uplatní vůči dodavateli tvrdé sankce a hlavně si vynutí funkční nápravná opatření. Pořád slyšíme, jak vláda ANO zajistí skvělé fungování státu. Místo toho ale kolabují dálnice, stát špatně investuje a kvůli nefunkčnímu NENu se situace ještě zhoršuje. Takže není líp,“ doplnil místopředseda ODS Martin Kupka.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …