Senátorka Jelínková: Podporujeme ústavní žalobu, prezident nehájí zájmy ČR

27.04.2021 16:57

Prezident Miloš Zeman dlouhodobě znevažuje tajné služby a zostuzuje naši zemi mezi spojenci v zahraničí. Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí je proto připraven podpořit ústavní žalobu na prezidenta, která v Senátu vzniká.

 Senátorka Jelínková: Podporujeme ústavní žalobu, prezident nehájí zájmy ČR
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

„Prezident podle mě nehájí zájmy ČR a jsem přesvědčena o tom, že je přímo poškozuje. Teď je to dobře vidět na jeho postojích v kauze Vrbětice,“ vysvětluje pozici klubu jeho předsedkyně Šárka Jelínková. Podle jejích slov zkomplikoval Zeman vyjednávací pozici ČR vůči Rusku a problematické je podle ní i to, že ve svém nedělním projevu sdělil i informace, které měly zůstat utajené.

„Cítím i z reakcí občanů, s nimiž se setkávám, že prostě teď nemůžeme mlčet a musíme poslat jasný signál. S jednáním prezidenta se prostě ztotožnit nemůžu,“ doplnila Jelínková.

„Od prezidenta lidi očekávají, že se bude chovat slušně, že bude hájit zájmy země a jejích občanů. Na tu slušnost kladu velký důraz. Netěší mě, že se musíme vůbec bavit o ústavní žalobě na prezidenta, ale pan prezident nám tady nabíjí munici a my to nemůžeme nechat bez povšimnutí. Je otázkou, zda se vážně nezabývat i úpravou prezidentských kompetencí a pravomocí v Ústavě,“ uzavírá Jelínková.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.