TOP 09: Rada je pouze poradním orgánem, o dotacích rozhoduje vláda

21.12.2018 21:59

Evropský parlament minulý čtvrtek 434 hlasy přijal rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadují mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert.

 TOP 09: Rada je pouze poradním orgánem, o dotacích rozhoduje vláda
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Společnosti, které jsou součástí skupiny Agrofert, čerpají z evropských fondů desítky miliónů eur ročně. Zatímco v roce 2013 se jednalo o 42 milionů eur, v roce 2017 už to bylo 82 milionů eur. Dokument upozorňuje také na to, že Andrej Babiš v první polovině letošního roku z Agrofertu skrze svěřenský fond inkasoval 3,5 milionu eur.

"Vláda sice schválila, že premiér nebude muset předsedat Radě pro evropské strukturální a investiční fondy, ale to na jeho střetu zájmů nic nemění. Rada je totiž pouze poradním orgánem vlády, takže vláda je ta, kdo má v dotacích poslední slovo. Pokud se ale jedná o první z řady kroků, je to dobrý start," uvedl Jiří Pospíšil, předseda TOP 09 a europoslanec, k výsledku jednání vlády, která rozhodla, že se premiér Andrej Babiš nebude účastnit jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy.

Na probíhající schůzi sněmovny budou poslanci projednávat ve třetím čtení státní rozpočet na rok 2019. Poslanci TOP 09 připravili 13 pozměňovacích návrhů ve prospěch např. školství, vědy a výzkumu a obrany a navrhují vzít prostředky ze zbytečných slev na jízdném a z rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky z výdajů na zahraniční cesty.

„Dlouhodobě říkáme, že rozpočet, tak jak je předložený, je pro nás nepřijatelný a nemůžeme ho podpořit. Navrhli jsme alternativu, která by realizovala odpovědnější rozpočtovou politiku, kterou bychom podpořit dokázali. Vzhledem k tomu, že vláda trvá na své neodpovědné a plýtvavé variantě a nepočítá s riziky zhoršení ekonomické situace, budeme hlasovat proti přijetí rozpočtu,“ řekl Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…