TOP 09: Vláda musí otevřít hranice. Nesmíme se vracet do minulého režimu

21.04.2020 12:54

Omezování práv a svobod českých občanů nebudeme tolerovat ani o jediný den navíc. Vláda sice může na dobu nezbytně nutnou omezit výkon základních lidských práv a svobod na území České republiky, nikoliv však za jejími hranicemi.

 TOP 09: Vláda musí otevřít hranice. Nesmíme se vracet do minulého režimu
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová proto vyzve premiéra v otevřeném dopise, aby vláda hranice neprodleně otevřela a navrhne dnes k tomuto tématu i zařazení mimořádného bodu na jednání Sněmovny.

Krizový zákon umožňuje nařídit ochranu vnějších hranic před zásahem ze zahraničí, o ochraně vnitřní už litera zákona nehovoří. „Předseda vlády před nedávnem mluvil o tom, že neví, kam by lidé šli. Moc ráda mu napovím. Lidé přece necestují do zahraničí jenom za rekreací. Důvody pro vycestování mohou být různorodé a úřadům není nic do toho, co občana k cestě vede,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09.

V zájmu zahraniční politiky státu tedy musí být domluveny s našimi sousedními státy takové podmínky, které jim umožní svobodně překračovat hranice. „Nesmíme se vrátit o třicet let zpátky. Pan premiér si zřejmě jako bývalý prominent minulého režimu neuvědomuje, jakou zásadní nespravedlnost v oblasti lidských práv jeho vláda připouští,” dodává poslankyně Pekarová Adamová.

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33993 lidí

Je čas zavést korespondenční volbu

Současná situace by měla na stůl vrátit také debatu o korespondenční volbě, kterou TOP 09 na parlamentní půdě dlouhodobě prosazuje a připravila také novelu zákona o volbách do Parlamentu ČR. „Vinou pandemie zatím letos neproběhly doplňovací volby do Senátu za obvod Teplice, původně plánované na konec března. V říjnu nás čekají volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu, jejichž legitimitu nesmíme nijak ohrozit. Proto navrhuji, aby Sněmovna v prvním čtení projednala náš návrh zákona a umožnila pak zavedení korespondenční volby i pro volby do Senátu a krajských zastupitelstev,” dodává Markéta Pekarová Adamová. Občané by díky korespondenční volbě mohli svobodně uplatnit své právo bez ohledu na jejich eventuální obavu z návštěv volebních místností.

Živnostníkům musíme pomoci s fixními náklady

TOP 09 nevzdává svou snahu o pomoc živnostníkům ani poté, co vládní poslanci odmítli opoziční návrhy ke kompenzačnímu bonusu. Nyní přichází TOP 09 společně s dalšími opozičními stranami s kompromisními pozměňujícími návrhy k novele zákona o spotřebních daních.

„Živnostníci a malí podnikatelé řeší v těchto dnech jedinou otázku, a to kdy jim dojdou peníze. Poctivě respektují nezbytná vládní opatření na ochranu našeho zdraví, ale nejsou a nemohou být připraveni nést celé fixní náklady bez koruny výdělku. Náš návrh na kompenzaci ve výši 100 % nájmu pro uzavřené provozy a 80 % nájmu pro omezené provozy neprošel. Proto navrhujeme kompromisní varianty návrhů, a to ve znění 60 % a 40 %; 50 % a 30 %; 40 % a 20 %. Věříme a doufáme, že vláda konečně otevře oči a některý z těchto kompromisních návrhů podpoří a uleví tak krizí těžce zkoušeným podnikatelům,“ říká místopředseda TOP 09 Lukáš Otys.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Czernin: Kdyby vláda neudělala nic, důchodový systém se rozsype

4:32 Senátor Czernin: Kdyby vláda neudělala nic, důchodový systém se rozsype

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.