ANO Karlovarský kraj: Mejdan v Císařských lázních nekončí, krajské peníze stále tečou proudem

23.10.2023 23:08 | Tisková zpráva

Obrovsky předražená rekonstrukce Císařských lázní nekončí. Vedení Karlovarského kraje v čele s hejtmanem Petrem Kulhánkem (STAN) i nadále přilévá další a další miliony do budovy, která měla být původně opravena za 850 milionů korun.

ANO Karlovarský kraj: Mejdan v Císařských lázních nekončí, krajské peníze stále tečou proudem
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Je neuvěřitelné, s jakým klidem hejtman neustále prodražuje tuto zakázku a jak mu jeho kolegové v radě kraje schvalují další a další miliony. Jako by v kraji neexistovaly jiné památky nebo historické objekty, které potřebují rekonstrukci a jako by rozpočet Karlovarského kraje byl bezedný,“ vysvětluje starosta Chebu Jan Vrba (ANO) s tím, že cena opravy Císařských lázní se vyšplhala na 1,5 miliardy korun a stále se nejedná o konečnou částku. Nyní totiž radní schválili dalších téměř sedm milionů korun na zatemnění atria a nic nenasvědčuje tomu, že by to měly být poslední peníze, které se v rámci zmíněné předražené rekonstrukce utopí.

Vedení kraje ale nemá dost a předvádí další nehorázné eskapády. Doslova do očí bijící je příběh Festivalu bez hranic, který se konal rovněž v Císařských lázních. Jeho podporu nejprve na začátku letošního roku odmítli zastupitelé, kteří vyjádřili silný nesouhlas s přidělením dotace na akci, která nemá jasnou koncepci, historii a jejíž žadatel si založil živnost několik dní před podáním žádosti o dotaci.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

„S dotací jsme nesouhlasili a brali jsme to jako jasný signál zastupitelů směrem k hejtmanovi a radní pro kulturu Oľze Halákové (KDU-ČSL), že tuto akci podporovat z krajského rozpočtu nechceme,“ doplňuje krajská zastupitelka Jaroslava Brožová Lampertová (ANO).

Jenže hejtman a jeho radní rozhodnutí zastupitelů absolutně nerespektují. Když totiž zastupitelé odmítli schválit dotaci ve výši 1,5 milionu korun na zmíněný festival, našli jinou cestu, jak peníze danému, pravděpodobně spřízněnému, podnikateli poslat.

„Nakonec to vyřešili poptávkou ušitou na míru danému podnikateli, který samozřejmě uspěl. Realizováno to bylo prostřednictvím krajského dynamického nákupního systému, kde nemohl uspět nikdo jiný, než ten, kdo festival vymyslel a chtěl realizovat. Už jen proto, že měl myšlenku, detaily i přízeň vedení kraje,“ kritizuje postup chebská zastupitelka a krajská radní Gabriela Dostálová (ANO).

Vzhledem k tomu, že zmíněný 1,5 milionu korun nakonec po několika měsících peripetií a hledání různých cest doputoval do té správné kapsy, byl spokojen nejen příjemce peněz, ale i vedení kraje. „Hejtman nám opět dokázal, že když chce někomu poslat peníze z krajského rozpočtu, tak to udělá i přes nesouhlas zastupitelů a jejich jednoznačné zamítavé stanovisko. Je to bohužel další ukázka absolutně nehospodárného a netransparentního hospodaření kraje, které dlouhodobě kritizujeme a snažíme se zastavit. Bohužel zatím marně,“ uzavřel Jan Vrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…