ANO: Poslankyně Radka Maxová navštívila města Písek a Strakonice

12.02.2019 6:35

Dne 6. února 2019 navštívila město Písek a Strakonice poslankyně PSP ČR, předsedkyně výboru pro sociální problematiku, Ing. Radka Maxová.

ANO: Poslankyně Radka Maxová navštívila města Písek a Strakonice
Foto: Archiv
Popisek: Radka Maxová

V dopoledních hodinách probíhala diskuse v prostorách SeneCura SeniorCentrum v Písku. Hovořilo se zejména o problematice přiznávání příspěvků na péči, invalidních důchodů, fungování lékařské posudkové služby, budoucnosti pečujících osob. Diskuse se zúčastnili například pracovníci Úřadu práce v Písku – řešena byla zejména problematika přiznávání příspěvků na péči, ředitelka Okresní správy sociálního zabezpečení JUDr. Jaroslava Pitulová - tu nejvíce trápí, že žádosti narůstají a je celkový nedostatek posudkových lékařů. Například v Písku by měli být 3 lékaři. Momentálně 1 lékař + 1 asistent, který zpracovává zejména agendu. O tuto práci nemají lékaři, dle jejího názoru, zájem. Mezi přítomnými byla i ředitelka domácího hospicu Athelas v Písku Mgr. Daniela Nechvátalová, ředitelka úřadu OS ČČK v Písku Mgr. Petra Vítková. Ta se vyjadřovala zejména k domácí lékařské péči, kdy má pocit, že z velké části „suplují praktické lékaře, sociální pracovníky, zdravotní sestry.  Lékař zdravotnické záchranné služby MUDr. Michal Přibáň se zase vyjadřoval k lékařské posudkové službě - do systému by se dle něho měli více zapojovat praktičtí-obvodní lékaři, kteří o svých pacientech toho vědí nejvíce. Diskuse se zúčastnili nejenom „místní“, ale např. i zástupce Hospicu z Prachatic a vedoucí odboru sociálních věcí, zdravotnictví a školství ve Vodňanech Mgr. Júsuf Traore, Dis. Ten hovořil zejména o podpoře domácí péče. Diskuse se rovněž zúčastnili zástupci MO-ANO Písek Jaroslav Pospíšil a Romana Kotrbatá.

V poledních hodinách se Ing. Radka Maxová přesunula do Strakonic, kde ji čekala návštěva ZŠ Povážská, MŠ Šumavská a Domova s pečovatelskou službou, ul. Rybniční (Jezárky). V ZŠ Povážská přivítal Ing. Radku Maxovou ředitel školy Mgr. Tomáš Linhart. Při debatě došlo mimo jiné i na téma „školní obědy zdarma“a „inkluze“. Ing. Radka Maxová si prohlédla prostory ZŠ. Poté se přesunula do nedaleké MŠ Šumavská, kde ji přivítala ředitelka Naděžda Tesařová. Diskuse se týkala především přijímání dvouletých dětí, hendikepovaných dětí, osobních asistentů v MŠ, GDPR. Největší problém paní ředitelka vidí právě v GDPR (obecné nařízení o ochraně údajů) a pověřenců pro ochranu osobních údajů. Každá MŠ musí mít „pověřence“, měsíční náklady jsou nemalé (momentálně vynakládají cca 1800,- Kč). Je to jeden z palčivých důvodů, který paní ředitelku asi momentálně trápí nejvíce. Jako poslední navštívila Ing. Radka Maxová Domov pro seniory, Rybniční (Jezárky), jehož součástí je i Domov se zvláštním režimem. Zde probíhala vřelá diskuse se zdejšími klienty. Hovořilo se zejména o důchodech, invalidních důchodech, domácí péči … Ing. Radka Maxová hovořila i o službě „senior taxi“. Tuto službu využívá stále více seniorů po celé České republice. Většinou se jedná o službu, kdy cestu seniora dotuje město. Základním smyslem služby je jednoduchá přeprava od domu do určeného místa, což je pro seniory (často i méně mobilní) největším přínosem. I zde si prohlédla, za přítomnosti ředitelky Mgr. Dagmar Prokopiusové a vedoucího domova pro seniory Václava Kroupy, zdejší prostory. Došlo i na palčivé téma – nedostatek míst v seniorských domech, potřebné rozšíření kapacit. Projekt na novou stavbu v lokalitě „Jezárky“ již existuje. Otázkou však jsou finanční prostředky, které město Strakonice momentálně nemá. Je to ovšem jedno z ožehavých témat. Ve Strakonicích Ing. Radku Maxovou doprovázeli Petr Sojka, Vladimír Janák a Dana Čondlová (předsednictvo MO-ANO Strakonice).

Všichni účastníci ocenili návštěvu Ing. Radky Maxové. Z její strany návštěva nebyla první a rozhodně ani poslední.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…