ANO: V předloženém rozpočtu města na rok 2018 chybí jako priorita rekonstrukce Benešovy třídy

28.12.2017 9:27

Vedení města Hradec Králové předložilo rozpočet, který v oblasti rozpočtování příjmů na rok 2018 je poněkud podceněn s nárůstem jen o cca 7% vzhledem k roku 2017.

ANO: V předloženém rozpočtu města na rok 2018 chybí jako priorita rekonstrukce Benešovy třídy
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Navzdory očekávanému nárůstu příjmů mají plánované kapitálové výdaje stále klesající tendenci a to již od roku 2016, tj. 135 mil., 124 mil. a 122 mil. Kč pro rok 2018. Na rekonstrukci Benešovy třídy má vedení města v rozpočtu jen loňských 50 mil. Kč v rezervě, ke kterým v roce 2018 údajně plánuje přidělit dalších 50 mil. Kč, ale až z konečného vyúčtování rozpočtu za rok 2018. Takže v rozpočtu 2018 není pro tuto akci rozpočtována ani koruna. Jediné prostředky v rozpočtu 2018 na Benešovu třídu jsou určeny na opravy technickými službami.

Předsedkyně zastupitelského klubu ANO Monika Štayrová uvedla: „Ptáme se, zda vedení město nepojalo rekonstrukci ZUŠ Střezina poněkud megalomansky za 203 mil. Kč, když na Benešovu třídu se v rozpočtu 2018 nepamatovalo vůbec. Ještě vloni rekonstrukce ZUŠ měla stát 160 mil. Kč, protože vedení města v rozpočtu 2017 opomnělo DPH ve výši 40 mil. Kč.“

Pro rozpočtový výhled je potřeba mít určitý počet staveb připraven alespoň do úrovně územních rozhodnutí, protože územní a stavební řízení trvají déle a je potřeba tyto akce sledovat v seznamu podle priorit a projektové připravenosti, což vedení města takto nevede.

Během roku s velkou pravděpodobností dojde k navýšení kapitálových výdajů v návaznosti na zvýšené skutečné příjmy jako v roce 2017. Lze tedy očekávat, že opět koalice začne navrhovat investiční akce bez jasné koncepce a priorit. V reálu to vypadá tak, že vedení města vytahuje investiční akce jako králíky z klobouku.

Zastupitelský klub ANO předložil na jednání zastupitelstva 19. prosince 2017 návrh změny usnesení ZM/17163, který obsahoval navýšení výdajů v souhrnné rezervě na Benešovu třídu o 50 mil. Kč a současně zvýšení kapitálových příjmů o 50 mil. Kč. Tím se celkové příjmy zvýšily o 50 mil. Kč, celkové výdaje vzrostly o 50 mil. Kč a rozpočtový schodek ve výši 74 536,6 tis. Kč měl zůstat zachován. Tento protinávrh usnesení však neprošel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…