Adam Vojtěch: Záleží mi na této zemi a zdraví obyvatel víc než na funkci ministra

21.09.2020 15:18

Dobrý den přátelé, už to určitě všichni víte. Po důsledném zvážení aktuální situace jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví. Panu premiérovi jsem již předal svou rezignaci.

Adam Vojtěch: Záleží mi na této zemi a zdraví obyvatel víc než na funkci ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Chci tím vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru. Záleží mi na této zemi a zdraví obyvatel víc než na funkci ministra.

Přišel jsem na ministerstvo s jasným úkolem. Abych prosadil systémové změny, nicméně epidemie koronaviru mi je neumožňuje dokončit.

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí

Práci ministra jsem dělal srdcem a s nasazením všech sil. A myslím si, že se za ty tři roky podařila celá řada dobrých věcí.

Začali jsme elektronizovat zdravotnictví. Úspěšně jsme spustili eRecept a připravili lékový záznam pacienta. Napsali jsme historicky první zákon o elektronizaci zdravotnictví.

Udělali jsem reformu zdravotnických prostředků, díky které začaly být stovky prostředků nově hrazené.

Aktivně jsme řešili personální situaci ve zdravotnictví. Zastavili jsme úbytek sester v nemocnicích, snížili administrativu a motivovali mladé studenty jít studovat zdrávku. Navýšili jsme zásadním způsobem kapacity lékařských fakult.

Primární péče se stala prioritou. Započala cesta k posílení praktických lékařů a zvýšení kompetencí sester.

Vytvořili jsme a začali budovat síť urgentních příjmů. Zprůhlednili jsme tvorbu úhradové vyhlášky a navrátili význam dohodovacího řízení.

Prosadili jsme úhradu léčebného konopí.

Vůbec poprvé někdo začal řešit dostupnost zdravotní péče a zásadně se nám ji podařilo zlepšit. Zejména dostupnost péče praktických lékařů a zubařů.

Připravili jsme největší novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění za poslední dvě dekády, která pomůže k větší dostupnosti drahých inovativních léků a léků na vzácná onemocnění.

Nastartovali jsme reformu péče o duševní zdraví. A vytvořili síť center duševního zdraví.

Zahájili jsme strategické investice. A v neposlední řadě je potřeba zmínit DRG, které narovná úhrady napříč nemocnicemi.

Ve chvíli, kdy přišel covid, jsem se stal ministrem covidu. S kolegy jsme ve dne v noci dělali absolutní maximum pro to, abychom ochránili naše občany před nákazou. A první vlnu jsme zvládli opravdu velmi dobře.

Co bude dál? Nadále zůstanu poslancem a budu se věnovat zdravotnictví.

Velmi si vážím důvěry pana premiéra, kterou mi dal, abych mohl řídit tento zásadní resort. Bylo mi ctí stát v jeho čele téměř tři roky.

Děkuji všem lékařům, sestřičkám a všem zdravotnickým pracovníkům. Jejich práci nepřestanu obdivovat, jsou to skuteční hrdinové.

Děkuji pacientům. Za jejich sílu. Jsem nesmírně rád, že jsem mohl spolupracovat s pacientskými organizacemi, které jsme zapojili do práce na klíčových zákonech.

Děkuji vám, občanům, za důvěru a podporu. Děkuji, že jste se mnou tuto moji důležitou životní etapu prožili.

Díky vám všem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…