Adamec (ODS): Kde na to vezmeme?

18.11.2022 12:18

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 18. listopadu 2022 k návrhu změny zákona o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích

Adamec (ODS): Kde na to vezmeme?
Foto: ODS
Popisek: Ivan Adamec

Ano, děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, paní ministryně, páni ministři, kolegyně, kolegové, budu ve své zpravodajské zprávě stručný, případně budu k diskusi v rozpravě. 

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí
Chtěl jsem říct, že my jsme to projednali ve středu v polední pauze po volbě, která tady probíhala do různých orgánů, kdy jsme měli relativně krátký čas na tak, řekl bych, zásadní materii, která ovlivní energetický trh a vlastně příjmy státního rozpočtu v příštím roce. Je potřeba říct, že to, že tady opozice říká, že se jí to nelíbí, no, tak my z toho taky nejsme nadšení. Já vůbec nejsem nadšen z toho, že tady děláme takovéto sociální inženýrství, kde ten trh upravujeme podle toho, jak je potřeba. Dělá to celá Evropa, protože ta situace fakt je vážná, není to jednoduché. A když tady říkáme, že přidáváme a chceme přidat občanům, firmám, tak musíme říct i tu druhou stránku věci: kde na to vezmeme? A samozřejmě řada podnikatelů a firem na této situaci prodělává, ale řada zase bohužel, v tuto chvíli říkám bohužel, vydělává a vydělává tak, že vlastně to není jejich přičiněním, ale je to přičiněním toho, že se změnily ty podmínky v Evropě. A to si myslím, že to je předmětem všech těchto návrhů zákonů, které tady máme, a proto i my jsme vcelku to tak vzali na tom hospodářském výboru, kde jsme říkali, že je to potřeba udělat. I když já jsem zastánce toho, že zákony, legislativa by se neměla dělat rychle, měla by se dělat pomalu a podrobně, protože s rychlostí většinou vznikají chyby. A myslím si, že většina zákonů, která projde takovýmto zrychleným legislativním procesem, po čase může projevovat určité nedostatky. Nicméně tady je snaha i část těch výkonů pravomocí převést na vládu, speciálně ten poslední pozměňovací návrh, kde vlastně už jsme to tak řešili v jiných zákonech, které jsme tady řešili v souvislosti s energetickou krizí.

My jsme to probrali. Na hospodářském výboru padly dva pozměňovací návrhy, které byly odsouhlaseny Ministerstvem průmyslu a obchodu. Jeden se týkal upřesnění vodních elektráren, že tam nepatří ty, co mají ty vodní nádrže. Pak tam byl ten můj, který upřesňoval výplatu, respektive 25 dní na 2 měsíce. Toto prošlo. Já jsem vyzval členy hospodářského výboru, pokud budou mít zájem, aby si připravili pozměňovací návrhy na dnešní plénum. A vím, že dneska tam jsou. Ale musím říct, že samozřejmě je to poplatné tomu času, který tady byl. Samozřejmě jsem rád, že slavíme 17. listopad jako státní svátek, ale bohužel z hlediska projednávání návrhu tohoto zákonu zrovna nebyl optimální ten den volna.

Hospodářský výbor projednal. Diskuse tam byly. Pan ministr je tady popsal. Já to nebudu opakovat. Přečtu vám návrh usnesení hospodářského výboru, který zasedal 16. listopadu, měl 20. schůzi. A hospodářský výbor navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby se konala obecná rozprava o tom návrhu zákona, navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby se vedla podrobná rozprava ke všem částem návrhu zákona. Za třetí navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby své jednání k tomuto zákona ukončila nejpozději do 24 hodin dne 18. listopadu 2022, což je dnešní den. A doporučuje Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů - energetický zákon - ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk číslo 335, ve znění pozměňovacích návrhů. A pak už je tam jenom zmocnění, a to je všechno.

Dámy a pánové, já vám děkuji za pozornost.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…