Adamec (ODS): Letos se Dny evropského dědictví zaměří na Poříčí

12.08.2019 22:13

Trutnov se na podzim opět připojí k mezinárodní akci Dny evropského dědictví. Letošní program se oproti předchozím ročníkům zaměří na městskou část Poříčí. Zájemci si mohou prohlédnout například kostel sv. Petra a Pavla, hasičskou zbrojnici či elektrárnu.

Adamec (ODS): Letos se Dny evropského dědictví zaměří na Poříčí
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Jako v předchozích letech, i letos se město Trutnov připojuje k mezinárodní akci Dny evropského dědictví. Tentokrát je program připraven na víkend 13.-15. září 2019. V pátek 13. září budou DED zahájeny v 18:00 na Krakonošově náměstí. Nejprve vystoupí hudební soubor ZHOR při Základní umělecké škole Trutnov. Po projevu starosty bude následovat koncert Koletovy hornické hudby ze Rtyně v Podkrkonoší. „Dříve jsme dny zahajovali až v sobotu dopoledne. Letos jsme připravili program už na páteční podvečer, kdy kromě koncertů na náměstí mohou zájemci navštívit přednášku v Muzeu Podkrkonoší nebo si prohlédnout fotokroniku a kroniku města za rok 2018. Na jejich zvídavé dotazy budou v pátek odpovídat jak kronikářka města Alena Křivská, tak náš městský fotograf Miloš Šálek,“ říká Ivan Adamec, starosta města Trutnova. V přízemí Staré radnice budou k vidění také výtvarné práce žáků trutnovských mateřských škol. Ti letos tvořili výkresy na téma ,,trutnovský drak“. 

Novinkou letošního roku je zaměření sobotního programu na městskou část Poříčí. „Chtěli jsme oslavu Dnů evropského dědictví trochu ozvláštnit, a tak jsme se rozhodli nabídnout návštěvníkům jiné atraktivity a zajímavosti než v přechozích letech. Pro letošek jsme vybrali Poříčí, kde jsou nejen historické památky, ale i další pro region významné stavby,“ vysvětluje Ivan Adamec. Lidé zde mohou navštívit kostel sv. Petra a Pavla, kde navíc v 11:00 vystoupí trutnovský sbor Chorea Corcontica a ve 14:00 sbor Cantilena z partnerského města Senica. Další výjimečně zpřístupněnou památkou bude kostel sv. Josefa ve Voletinách.

Lidem se také otevřou prostory hasičské zbrojnice a elektrárny v Poříčí. Tyto dvě atraktivity může navštívit omezený počet osob, proto si zájemci mohou prohlídku v přesně daný čas předem rezervovat v Turistickém informačním centru na Krakonošově náměstí nebo na Inforecepci UFFA. Další technickou zajímavostí, o které se lidé mohou dozvědět informace, je nově vybudovaná nabíjecí elektrostanice, která napájí trutnovskou městskou hromadnou dopravu. Mimořádně budou v sobotu také prodlouženy farmářské trhy, kde si lidé mohou občerstvit nebo nakoupit místní produkty.

„Z důvodu omezeného množství parkovacích stání doporučujeme, aby lidé využili městskou hromadnou dopravu či cyklodopravu. Zároveň po celý den bude z Horního Starého Města, konkrétně ze zastávky u hřiště, každou hodinu kyvadlově jezdit zcela zdarma autobus označený ,,Dny evropského dědictví“ až do zastávky Poříčí, Elektrokov, který bude stavět na všech zastávkách po cestě,“ doporučuje trutnovský starosta. První autobus z HSM vyjíždí v 9:30 a pak každou hodinu až do 14:30. Z Poříčí směr do HSM vyjede první autobus v 10:00 a pak také každou hodinu.

Jako v loňském roce mohou lidé na vybraných místech sbírat razítka, a pokud jich budou mít minimálně šest, mohou si v Turistickém informačním centru na náměstí během celého následujícího týdne vyzvednout odměnu. Kartička pro sbírání razítek se nachází v informačních letáku k DED 2019. Více informací o DED 2019 lze nalézt na stránkách www.trutnov.cz, www.uffo.cz, v mobilní aplikaci Můj Trutnov, v Turistickém informačním centru nebo v informačním letáku, který bude roznesen spolu se srpnovým vydáním Radničních listů do všech trutnovských domácností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby