Adamec (ODS): Trutnov odhalí Kameny zmizelých

06.11.2021 14:58

Šest Kamenů zmizelých chystá trutnovská radnice instalovat v ulicích města. Zapojí se tak do mezinárodního projektu Stolpersteine Guntera Demniga.

Adamec (ODS): Trutnov odhalí Kameny zmizelých
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Ernst Altschul, Pinkas Flesch, Marta Fleschová, Otto Flesch, MUDr. Julius Kohn a Leopoldina Kohnová – památku těchto obyvatel Trutnova, kteří během holokaustu zahynuli v koncentračních táborech, uctí město Trutnov instalací tzv. Kamenů zmizelých. 

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí
„Jsou to úplně první Kameny zmizelých, které v Trutnově umístíme. Rádi bychom v této iniciativě pokračovali i v dalších letech. Ve spolupráci s Muzeem Podkrkonoší v Trutnově tvoříme seznam dalších obětí holokaustu, které bychom tímto způsobem mohli budoucím generacím připomenout,“ zdůvodňuje aktivitu Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Kameny zmizelých neboli Stolpersteine je projekt německého umělce Guntera Demniga, který položil první kámen v roce 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem. Pod záštitou jeho nadace jsou po celé Evropě tyto pamětní dlažební kostky s mosazným povrchem instalovány. Vždy jedna kostka je věnována jedné oběti. Instalují se do dlažby před dům, kde oběť žila, pracovala či významně působila. „Název Stolpersteine ve volném překladu znamená „Kámen, o který se klopýtá“ nebo „o který je nutno klopýtnout“. Symbolicky o ně tedy máme klopýtnout pohledem a vzpomenout si na oběti holokaustu,“ vysvětluje název Ivan Adamec.

Nápad umístit vlastní kameny zmizelých přednesl v roce 2020 trutnovský zastupitel Petr Sobotka. „Myšlenka to byla dobrá, ovšem projekt jsme museli dopracovat a dotáhnout do konce tak, abychom neporušili autorská práva a předešli nařčení z plagiátorství či případnému konfliktu s autorem projektu,“ vysvětluje trutnovský starosta.

Slavnostní odhalení prvních Kamenů zmizelých v Trutnově se uskuteční v pondělí 15. listopadu 2021 v 15:00 v podloubí v ul. Jihoslovanská před čp. 26. Zde budou umístěny tři kameny, další dva budou instalovány v ul. Slezská a jeden na Krakonošově náměstí. Od 16:00 bude následovat přednáška v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově s názvem „Z historie židovské komunity v Trutnově“.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…