Adámková (ANO): Právníci neuznávají kostní dřeň jako orgán

17.09.2021 10:39

Projev na 118. schůzi Poslanecké sněmovny 17. září 2021 k novelizaci transplantačního zákona

Adámková (ANO): Právníci neuznávají kostní dřeň jako orgán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesorka Věra Adámková

Vážené dámy, vážení pánové,

dovolte mi, abych vás požádala o pevné zařazení bodu s číslem 1275, jedná se o novelizaci transplantačního zákona, na dnes ve 13 hodin, podle § 90. Jedná se o návrh poslanců Adámkové, prof. Válka, dr. Běhounka, dr. Farhana, paní Karly Maříkové, dr. Kasala, doc. Svobody, Ing. Aulické Jírovcové, na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 285/2002 Sb., o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů, a zákon 296/2008 Sb., o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk, určených k použití u člověka a o změně souvisejících zákonů.

Důvod. Dobrovolný dárce kteréhokoliv orgánu, určeného k transplantaci, je-li tento výkon - jedná se o transplantace ledvin, jater -

Děkuji, pane předsedo. A krvetvorných buněk - je spojen s pracovní neschopností, kdy tento člověk má plnou náhradu mzdy. Bohužel došlo k tomu, že je jiný názor právníků a jiný lékařů co se týče orgánů. Právníci neuznávají kostní dřeň jako orgán. Došlo ke komplikaci, kdy skutečně člověk, dobrovolný anonymní dárce kostní dřeně - upozorňuji, že to je mnohdy jediný způsob léčby leukémie i dětského věku - měl komplikaci, která byla spojena s neschopností, ale nedostal plnou mzdu. V důsledku toho samozřejmě český registr dárců krvetvorných buněk se na mě obrátil, protože již vyčerpal všechny jiné možnosti než zákonné, aby došlo k nápravě.

Připravili jsme tedy návrh zákona, který vzhledem k času, který je, poprosím o projednání v § 90, bude-li zařazen. Včera jsem na toto téma ještě hovořila s panem senátorem Krausem, který v případě, že tento zákon projde (V sále je neustále silný hluk, poslankyně se odmlčela.) mi zaručil, že senátní výbor jej projedná velmi rychle a nebude zdržovat.

Abych uvedla na pravou míru některé opravdu úsměvné nesmysly, které se objevily ve veřejném prostoru. Jeden z redaktorů zhruba před 14 dny psal článek, že se jedná o darování spermatu. Pánové, musím vás tedy posmutnit - nejedná. Jedná se o krvetvorné buňky. Darování spermatu a zárodečných buněk se neřídí transplantačním zákonem. Potom se objevilo bohužel, a to mě mrzí, u členky výboru pro zdravotnictví paní poslankyně Richterové na twitteru, že lžu. Tak prosím vás, mohu vás ujistit, že zásadně nelžu, protože mi za to víceméně nikdo nestojí, tedy v tomto případě.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí

A abychom si ujasnili, co se tam ještě děje. Ono se zdá, že jde o malá čísla a říkal to na výboru pro zdravotnictví velmi seriózně pan poslanec Benda, ale ten jeden dárce, který odmítne prostě z těchto důvodů, že nemá jistotu, může být pět životů. Ale, vážení kolegové, i těch vašich, protože pro leukémii my nemáme léky a není vždycky jisté, že se hodí dřeň tatínka a maminky. A toto jsou anonymní dárci, čili nejedná se o odběr. Ten je zdarma. Jedná se o tu komplikaci. Dárce kostní dřeně má čtyři dny ze současného zákona, ale ono to bohužel v případě hnisavých komplikací samozřejmě nestačí.

Čili moje prosba zní - buďte tak laskavi a zkuste hlasovat pro zařazení tohoto zákona. Prosila bych pevně zařadit dnes ve 13 hodin, protože se opravdu jedná o tuto věc.

Já jsem ještě chtěla na výboru pro zdravotnictví, aby vedoucí českého registru dárců krvetvorných buněk se zeptala paní poslankyně Richterové, kde tedy vzala ty nesmysly, ale paní poslankyně se na poslední chvíli omluvila, což mě velmi mrzí, zejména proto, že jsem se domnívala, že jinak jednáme velmi férově. Ale v pořádku, každý má právo na svůj názor a já tedy prosím, pro mě je pacient posvátný a budu bojovat s každým a budu pro něj kamkoliv, abychom jim pomohli.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …