Andrle Sylor (Úsvit): Kostel ve Slatině otevřen

03.11.2014 20:15

V den výročí založení Československé republiky byl slavnostně otevřen kostel sv. Petra a Pavla ve Slatině u Vysokého Mýta. Kostel, který je dominantou zdejší krajiny, byl řadu let ve špatném technickém stavu.

Andrle Sylor (Úsvit): Kostel ve Slatině otevřen
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Bývalý poslanec za hnutí Úsvit-NK Augustin Karel Andrle Sylor.

 Děkan vysokomýtské diecéze p. Mistr před zahájením bohoslužby přítomným hostům řekl, „ Chtěl bych poděkovat iniciátorovi opravy a sbírky panu poslanci Augustinu Karlu Andrle Sylorovi, který vede zdejší komendu sv. Zdislavy při vojenském špitálním řádu sv. Lazara Jeruzalémského. Pan Andrle si nás pro svoji myšlenku získal a jsme rádi, že s jeho pomocí se podařilo kostel opravit. Chtěl bych zde zmínit i jeho syna Richarda, který zdarma spravoval žádosti o granty a organizoval výběrová řízení. “

Oprava kostela byla pro obec velkou událostí. Dokládá to i fakt, že kostel byl zaplněn do posledního místa a další desítky občanů, na něž se nedostalo místo, stály před hlavním vchodem do kostela.

Slavnostního dne se zúčastnil i mons. Josef Kajnek biskup Královehradecké arcidiecéze, který vyjádřil potěšení nad dokončenou rekonstrukcí, která přišla celkově na 6 milionů korun a kromě grantů si vyžádala též prostředky z ministerstva kultury.

Slatina leží při železniční trati spojující Vysoké Mýto a Choceň. Název Slatina označuje bažinaté místo. Jméno Plotiště, součást Slatiny nacházející se pod Slatinským kopcem s kostelem, označuje místo ohrazené plotem. V Plotišti se nacházel dvůr a později ves s kostelem. Tato ves se poprvé připomíná v roce 1346 jako součást litomyšlského biskupství. Pravděpodobně zde vedle sebe existovaly dvě vsi  Slatina a Plotiště.

Kulturní památka České republiky, kostel ve Slatině, je dokladem vyspělé duchovní i hmotné kultury, významným dědictvím po generacích obyvatel Plotiště a Slatiny. Původně románský kostel byl postaven v první polovině 13.století z lámané opuky, měl dřevěný strop a šindelovou střechu.  Unikátní je v tom, že ani pozdější stavební úpravy nenarušily původní půdorys. První písemná zmínka o Slatině je z 10.srpna 1292, kterou král Václav II. potvrzuje  majetky pro cisterciácký klášter Zbraslav, který tam nechal založit. Z listiny ale vyplývá, že se ves Zlatin do majetku  kláštera nedostala a zůstala králi. Farní kostel nejprve náležel vysokomýtskému děkanátu. Dva kilometry vzdálené město Vysoké Mýto bylo založeno králem Přemyslem II. Otakarem v roce 1262 a ves Plotiště tak patřila  králi. První písemná zpráva o existenci kostela pochází až z roku 1349, kdy byl kostel v Plotišti zanesen do výčtu farností spadající pod děkanství Vysoké Mýto, postoupených pražskou arcidiecezí nově založenému biskupství v Litomyšli. Zvonice byla postavena před rokem 1538, když tímto datem byl datován jeden ze zdejších zvonů .V letech 1875-1876 došlo k rozsáhlé přestavbě, když byla přistavěna věž. Opravený kostel o rozšířený hřbitov vysvětil biskup Hais, který zde promluvil ke shromáždění 4000 lidí. Z uvedeného je zřejmé, že kostel je významnou památkou starou asi 750 let.

„Je nepochybně povinností nás současníků tento odkaz předků zachovat v co nejdůstojnějším stavu pro další generace. To se myslím povedlo díky úsilí všech zainteresovaných institucí a občanů obce Slatina,“ uzavřel poslanec Andrle.

PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

  • BPP
  • Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…