Andrle (Úsvit-NK): Generátory pro Sýrii aneb Tady nejde o to, kdo v jakém hraje stranickém dresu

31.01.2017 15:14

Zástupce Řádu sv. Lazara Jeruzalémského poslanec Augustin Karel Andrle Sylor spolu s profesorem Alešem Blumou v úterý na společné tiskové konferenci Úsvitu-NK přiblížili anabázi předání elektrogenerátorů do nemocnice v syrském Damašku.

Andrle (Úsvit-NK): Generátory pro Sýrii aneb Tady nejde o to, kdo v jakém hraje stranickém dresu
Foto: Úsvit - Národní koalice
Popisek: Úsvit - Národní koalice

Jedna z mála funkčních nemocnicí, která je shodou okolností ve správě křesťanského Řádu sv. Lazara, bývá postihována častými výpadky elektřiny. Pročež se Úsvit rozhodl věnovat 100 tisíc korun na pořízení generátorů na výrobu elektrické energie.

Poslanec Andrle v úvodu tiskové konference připomněl, že již v minulém roce věnovalo Ministerstvo zahraničí na základě požadavku českého Řádu sv. Lazara prostřednictvím velvyslankyně v Damašku Evy Filippi tamním Lazariánům 50 tisíc dolarů jako pomoc pro nemocnici.   

 „Minulý rok, jsme navíc získali dotaci od Ministerstva zahraničí na bezmála tři miliony korun na nákup tří elektrogenerátorů do nemocnice v Damašku. Podle regulí jsme však museli zaplatit deset procent ze svého. Rád bych poděkoval nejen Úsvitu za dar sto tisíc, ale i ostatním poslancům, kteří přispěli jako Zdeňkovi Soukupovi a Pavlíně Nytrové. Podařilo se mi je přesvědčit, že tady nejde o to, kdo v jakém hraje stranickém dresu, ale o to, že jediné účinné opatření, jak zastavit migraci, je pomoc v místě konfliktu,“ uvedl na TK poslanec. Nemocnice ošetřuje všechny pacienty bez rozdílu víry. 

 Emeritní bajlivik řádu profesor Aleš Bluma na tiskové konferenci připomněl, jak byl problematický převoz tří 300kw elektrogenerátorů od samého počátku. „Vítězná firma vyráběla elektrogenerátory v Turecku a kvůli embargu a problematickým vztahům Sýrie a Turecka, nešlo převést generátory napřímo, ale musely putovat přes ČR, odkud poputují do Hamburku a následně lodí,“ uvedl Bluma. Profesor dále zdůraznil, jak moc jsou právě generátory elektrické energii pro tamní nemocnici důležité. „Dochází zde k častým výpadkům elektřiny, a pokud jako chirurg máte na stole otevřeného pacienta, není nic horšího, než tma,“ uzavřel Bluma.

 Řád sv. Lazara patří k nejstarším řádům na světě vůbec. Kromě pomoci s generátory se jeho členové angažují ve výrobě speciálních obinadel pro nemocné trpící leprosárií v Indii. Obinadla se musí vyrábět ručně ze speciální příze. Řád provozuje rovněž řadu hospiců v Čechách a na Moravě a jeho členové se taktéž podílí na oprávách kulturních památek, kostelů, kapliček a dalších staveb sakrárního charakteru.

Mgr. Richard Andrle Sylor, MBA

  • BPP
  • EU je „ekonomickým obrem, ale "politickým trpaslíkem"
  • mimo zastupitelskou funkci

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…