Babiš (ANO): Co znamená tradiční politik

13.11.2017 10:06

Komentář předsedy hnutí ANO na facebookovém profilu

Babiš (ANO): Co znamená tradiční politik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Po dlouhé době se mě zase někdo zeptal, co znamená ten “tradiční politik.” Já jsem to od roku 2011 zopakoval asi stokrát, někteří se mi za to smáli, někteří mě za to zase nesnášeli. Když si ale zapnete televizi, tak prostě tu definici “tradičního politika” vidíte na vlastní oči a hezky naživo každý den.

Tak zaprvé: Tradiční politik se živí politikou. Je mu jedno, jaký bude mít jeho chování dopad na chod téhle země, chce mít co nejdýl a co nejjistější teplé místečko. Jestli v koalici nebo opozici, je to jedno.

Zatímco v ostatních zemích kandidují politici, aby se dostali do vlády, u nás v Česku kandidovala většina stran do OPOZICE ?? Ptám se, proč nebyli k voličům fér a neřekli jim to už před volbami. No asi proto, že by je už vůbec nikdo nevolil. Vemte si, že oni se nejenže nechtějí podílet na vládě, ale ani nechtějí aby vláda vůbec vznikla.

Zadruhé: Tradiční politik říká jen to, co se mu hodí. Už třetí týden se potkáváme se všemi politickými stranami, sedíme s nimi u jednoho stolu, jednáme o postech ve sněmovně. Protože pokud tohle nevyřešíme, tak ani k sestavení vlády přikročit nemůžeme. Politici pak vždycky běží před kameru a předhání se, kdo řekne víckrát, že s námi absolutně do vlády nepůjdou. No, a pak si ve druhé větě stěžují, že jim vládu nenabízíme. Generace mých dětí by na to řekla asi jen: “OMG!”

No a zatřetí: tradiční politik svou pravicovou nebo levicovou orientaci spíš předstírá, než aby jí doopravdy věřil. Všichni moc dobře ví, že kdyby s námi šli do vlády, dostanou důležitá ministerstva, vyjednají si s námi program, ve kterém můžou uplatnit svoje priority a za ty čtyři roky naši zemi změnit k lepšímu. Jak levice tak pravice má v programech spoustu rozumných a potřebných věcí. Jenže je asi chtějí nechat na papíře.

Dokážu si představit, jak frustrující to musí být hlavně pro voliče nových stran, které se dostaly do parlamentu poprvé. Volili je proto, že chtěli ve sněmovně novou krev a novou energii. I já jsem doufal, že nám pomůžou v boji proti korupci nebo třeba taky s elektronizací státní správy. Místo toho ale tihle mladí lidé okamžitě chytli móresy starých matadorů.

Tak trošku zklamání jsou pro mě zatím Piráti. Měl jsem už nějaké indicie před volbami. Třeba když jsme přišli se zákonem na regulaci hazardu, díky kterému můžeme konečně blokovat některé nezákonné hazardní weby. No a pan Bartoš začal všude rozhlašovat, že chceme blokovat internet, což pochopitelně není pravda. Hned jsem ho pozval na schůzku, dokonce i do rozkladové komise, ať to může připomínkovat. Býval bych ho tam rád měl, protože si myslím, že Piráti můžou být přínos. Odmítl to. Asi chtěl jen kritizovat a zviditelňovat se. Takhle to dělá i po volbách a s ním i celá jeho strana.

Začínám si fakt myslet, že ze všeho nejvíc se tito politici bojí práce a odpovědnosti. Ví, že kladu důraz na výkon a že jako premiér budu od každého ministra vyžadovat maximální nasazení a zodpovědnost za výsledky.

Ale nebojte. Mě vždycky ze všeho nejvíc bavily situace, které ostatním připadaly neřešitelné. Na sestavení vlády intenzivně pracujeme. Prosím držte nám palce a pište mi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.