Babiš (ANO): Elektronická evidence tržeb zlepší konkurenční prostředí

22.03.2016 9:05

Také vám někdy řekl váš zákazník, že u konkurence dostane lepší cenu, jelikož mu nevystaví daňový doklad? Zkoušel na vás dodavatel „platbu bez papíru“? Právě takové jednání má napravit zákon o elektronické evidenci tržeb.

Babiš (ANO): Elektronická evidence tržeb zlepší konkurenční prostředí
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Miloš Babiš, poslanec hnutí ANO

Co přinese zavedení EET podnikatelům? Nejčastěji zmiňovaným argumentem pro zavedení EET je narovnání konkurenčního prostředí pro podnikatele - tedy stejné podmínky pro všechny. Nepřiznávání tržeb a tedy daňový únik pokřivuje konkurenci a ničí slušné podnikatele. Ti aby se uživili, musí občas sáhnout ke stejným praktikám jako jejich konkurenti. V konečném důsledku to vede k nízké kvalitě služeb, nespokojeným zaměstnancům i zákazníkům, nulovým garancím a zárukám na odvedenou práci a pochybné kultuře podnikání. Znám to ze svého okolí.

Elektronická evidence tržeb umožní finanční správě snadnější rozpoznání nesrovnalostí v odvádění daní. Jaký to bude mít přínos pro podnikatele? Kontroly budou cílit přímo do černého. Nebudou jimi zatěžovaní podnikatelé, kteří budou mít v pořádku elektronickou evidenci. To sebou přinese nejen snížení administrativní zátěže, ale i zjednodušení komunikace s úřady. Údaje, které vyžadují kontroloři finanční správy, budou správci daně k dispozici automaticky právě prostřednictvím elektronické evidence. Podnikatelé tak nebudou muset plýtvat zdroji na administrativu spojenou právě s těmito kontrolami.

Obavy mezi podnikateli vzbuzují technické požadavky na zavedení elektronické evidence. Tyto obavy jsou však ve většině případů zbytečné. Zákon je totiž z hlediska zavedení evidence velmi benevolentní a dává podnikateli možnost výběru, jaké zařízení zvolí. A to od nejlevnějších pro malé provozy a drobné živnostníky až po profesionální pokladní systémy pro sítě provozoven a velké podniky. Podmínkou je zařízení schopné odeslat datovou zprávu – musí tedy být připojené na internet a s možností tisku účtenky.

Pokud jste podnikatel s malou provozovnou a menším počtem transakcí denně, bude vám stačit jedna z nejlevnějších variant – využití chytrého telefonu s připojením na internet či tabletu a bezdrátové tiskárny pro tisk účtenek. Právě takový systém se osvědčuje nejen malým podnikatelům v západní Evropě. Pořizovací náklady se v tomto případě pohybují v řádech tisícikorun. Dražší variantou jsou pak kompaktní přenosná zařízení, která platbu zaevidují a zároveň vytisknou účtenku. Nejdražší variantou z hlediska pořizovacích nákladů jsou PC pokladny či registrační pokladny s možností připojení k EET. Ty jsou používané v největších provozovnách a obchodech. Ani tady se však nepočítá s tak velkými náklady na zavedení a to proto, že většina velkých provozů již pokladní systémy má zavedené a stačí je tak doplnit pouze softwarem pro elektronickou evidenci.

V případě menších podnikatelů budou náklady na zavedení evidence kompenzované slevou na dani, kterou plánuje ministerstvo financí. Podnikatel, který zavede elektronickou evidenci tržeb, si bude moci v daném roce odečíst slevu na dani ve výši 5 000 Kč. To přibližně odpovídá pořizovacím nákladům na levnější varianty zařízení pro systém elektronické evidence tržeb.

Ministerstvo financí si od zavedení EET slibuje zvýšení výběru daní až o 10 miliard korun ročně. Peníze, které připlynou do rozpočtu, mohou podnikatelům přinést další výhodu. Tou je možné snížení daňové zátěže v následujících letech. Jde o jednoduchou logiku. V případě, že daně budou férově platit všichni bez výjimky, není nutné navyšovat daňovou zátěž, aby se zabezpečily dostatečné příjmy do státního rozpočtu.

O elektronické evidenci tržeb jsem nedávno diskutoval s několika provozovateli hotelů a restaurací v mém regionu. Právě hotelů a restaurací se EET bude týkat v první vlně. Jsem přesvědčen o tom, že by každý host měl odcházet z restaurace s účtenkou a tak by tomu mělo být všude, stejně jako je tomu v mnoha státech Evropy.

Zavedení elektronické evidence se nemusí podnikatelé obávat. Poctivým podnikatelům může elektronická evidence přinést jen výhody. I jejich konkurenti budou muset začít dodržovat pravidla a dojde tak ke srovnání podmínek pro všechny. Počáteční náklady nejsou vysoké a zavádění bude probíhat postupně podle jednotlivých živností a oborů podnikání.

Kdo je slušný a nepodvádí, může se každému směle podívat do očí a nemusí se kontroly bát. To je důvod proč podporuji EET.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.