Babiš (ANO): Sedmdesát údajných úspěchů vlády - 26 lží, 18 našich projektů

24.10.2023 18:09

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 24. října 2023 k sedmdesátce úspěchů, prezentovaných vládou premiéra Fialy

Babiš (ANO): Sedmdesát údajných úspěchů vlády - 26 lží, 18 našich projektů
Foto: Archiv AB
Popisek: Andrej Babiš

Takže dobrý den, vážení spoluobčané, dámy a pánové.

No, já chci hlavně mluvit o sedmdesátce pana premiéra. Ale nejdřív předtím pan předseda Okamura mi vlastně - a já jsem o tom také chtěl mluvit - takže mám tady dva body. První bod je, aby Sněmovna uložila předsedovi vlády, aby 26. října, tento týden, navrhl na Evropské radě zásadní změnu pozice Evropy k migraci. Já o migraci mluvím od roku 2016 nebo 2015. A úspěšně jsme se bránili.

Teď samozřejmě je ten nesmyslný migrační pakt, kterým se naše vláda chlubila. A já jsem si včera koupil Spiegel v Rakousku a na titulce je pan kancléř (zvýšeným hlasem) Scholz, který se probudil! Představte si, že se probudil. Po tom, co říkali "wir schaffen das", tak teď říká, že všichni musí - tak nějak to bylo a ještě jsem to nepřečetl, celý ten článek - že by měli konečně s ilegálními migranty něco dělat. Takže Evropa se probouzí. Dobré ráno, EU. Dobré ráno.

V roce 2015, když Orbán postavil plot, tak všichni šíleli. Sebastian Kurz vítal migranty, aby dva roky na to vyhrál volby s protimigrantským stanoviskem. Nebo premiér Řecka, který vyhrál volby, protože postaví 200 kilometrů plot. Nám se po Evropě tady potuluje x tisíc různých ilegálních migrantů, kteří nedostali azyl, nedostali, ale dostali se na naši pevninu. A jeden z nich zastřelil v Bruselu dva švédské fanoušky. Ten přišel přes Lampedusu.

No, a samozřejmě - a já se k tomu dostanu, protože ten druhý bod je ČT - jak tady pan předseda mluvil, je to peklo. Ten pořad, který mě kritizoval - říkají, se mu nelíbí to moje slovo, je to peklo. Já vám přečtu tady jeden článek.

Rodí se druhé Německo, islamistické, znepokojuje policisty i politiky. Opomíjení antisemitských výroků, útoky na zásahové jednotky a oslavy brutálního napadení izraelských civilistů, nenávist vůči Židům - a v německých ulicích se dostala do bodu, kdy se odehrává zcela bez překážek. Příliš dlouho se totiž mnozí politici dívali jinam a přehlíželi formující se islamistickou paralelní společnost, která přerostla v neřízený problém německého národa, napsal německý deník Bild. To je náš Blesk. To čte 18 milionů Němců. To otevřete a na levé straně je politika.

A se stupňujícími se protižidovskými útoky a oslavami brutálních napadení izraelských civilistů se v posledních dnech potýká řada zemí včetně Německa. Na berlínském centrálním náměstí Alexanderplatz (a?) u Braniborské brány se o víkendu sešly stovky převážně mladých mužů, a to s jediným cílem, veřejným vyjádřením svého pohrdání Izraelem - a ukázáním, že jedinými vládci jsou v německých ulicích oni, uvádí německý bulvární deník Bild. Tak snad to Česká televize nebude (vysílat?) jako dezinformaci.

Ahmad Tamim, člen skupiny Generace islámu, kázal pod televizní věží německého hlavního města před asi 800 účastníky. Stěžoval si především na svobodu projevu týkající se Palestinců, která je podle něj silně omezena, zatímco dav skandoval Svobodná, svobodná Palestina, heslo znamenající zničení Izraele.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí

Takže já můžu ten článek tady číst celý.

Přerůstající problém drtí Německo. Chtějí předčasné volby. A nejedná se jenom o problém Berlína. Po celém Německu se od útoku Hamásu na Izrael shromažďují v německých ulicích tisíce lidí připravených k násilí, aby oslavovali brutální útok na izraelské civilisty a skandovali antisemitská hesla. Islamistická paralelní společnost nevznikla během posledních pár dnů, ale jedná se o dlouhodobě přehlížené problémy, před kterými vláda příliš uhýbala pohledem. A policejní odbory a (politici?) nyní bijí na poplach. A právní stát se zdá být bezmocný.

Výtržníci zapalují auta i odpadkové koše a policisté ve službě jsou ohrožováni a napadáni. Naše zásahové jednotky zažívají nenávist k Izraeli a židovství přímo, jsou projekčním plátnem pro mnoho radikálních islamistů, proto je násilím namířeno proti nim, sdělil německému deníku Rainer Wendt, šéf německých policejních odborů. Učitel v Berlíně chtěl zabránit oslavě útoku Hamásu, žák ho kopl do břicha. Podle slov Wendta v posledních dnech se na policisty hází nejen kameny, ale i zápalné nálože. Urážky, které musí jeho kolegové poslouchat v ulicích, ani prý nechce raději opakovat. A můžu číst dál.

Toto jsem točil na video a reportéři - a na rozdíl od pana předsedy - mě zvou do aktivistických pořadů a já tam nechodím. Jasně jsem napsal panu Moravcovi, že už tam nikdy nepůjdu, napsal jsem už to dávno. A nepůjdu ani do Událostí, komentářů. Já nepůjdu ani do - nikam nepůjdu zkrátka, protože - a to bude druhý bod návrhu usnesení. Takže k té migraci. Pane premiére, zkuste konečně vysvětlit kolegům - a my jsme jim to vysvětlovali dlouho, Morawiecki, Orbán, Pellegrini - jediné řešení ilegální migrace je, že lodě nevyplují. Lodě nevyplují, že všechny státy, které mají své území na pobřeží, to znamená od Bulharska, které není v Schengenu, nebo i Rumunska nebo i Řecko nebo i Albánie, která není v Schengenu, nebo i Chorvatsko, které je v Schengenu, a další - Itálie, Španělsko - všichni musí udělat dohodu, že žádné tyhle lodě organizované neziskovkami, které se podílí na - to je vlastně trestný čin, to je trestný čin - to ne, oni neprchají před válkou, oni zaplatí tisíce euro převaděčům. To je jediná možnost, jak tomu zabránit.

A teď se Evropa (zvýšeným hlasem) probudila! Mette Frederiksen, to je pořádná premiérka! Jako Thatcher! A co teď zavedla, jaká pravidla? No, že i ten migrant, ilegální, když požádá o azyl, musí podat ruku úřednici. Ano, natvrdo, natvrdo. Takže já mám obavu, že už je pozdě. Ve Švédsku, kolik tam bylo mrtvých? 16? Kolik? A když na to upozorňuji, když o tom mluvím, tak tady ten - k tomu se ještě dostanu, (k?) tomu (pořadu?) - takže, pane premiére, já navrhuju bod, aby Poslanecká sněmovna udělala usnesení, že tohle navrhnete. Vždyť je to stále dokola. Já už tu Ursulu ani Charles Michela nemůžu poslouchat. Stále dokola. Egypt je vyřešený, vyřešte Libyi. Ital s Francouzem se domluví. Tunis - udělejte z Tunisu (zvýšeným hlasem) Ellis Island! A kdo chce ilegálního migranta, ať si ho objedná, ale přímo z toho tábora.

Erdogan? Kolik jich má, těch (uprchlíků), tři miliony? Kolik se mu dali peněz? Tři a půl miliardy euro. A Alžír - to měla na starosti Angela. A Maroko - měl na starosti španělský premiér a já taky, ano? Ale nedotáhlo se to, nedotáhlo se to. A stále to funguje, ty kšefty, že na hranici Libye, námořní hranici Libye, čekají neziskovky, každý má mobil - a vy jste je teď pozvali, protože 30 tisíc, to je ta kvóta! A těch 30 tisíc, když každý má mobil, a slyšely to dva miliony, no, tak se divíme, co se tady děje? Podívejte se, ten tranzit, jaký je tady, jak tady zdrogovaný řidič jede 200 kilometrů za hodinu (zvýšeným hlasem) kolem Průhonic! A naši policisté ho honí.

A další. Dodávka, Q7, kde má být pět pasažérů - je tam 16 lidí! A teď Scholz říká, že ne. No, tak fajn! Takže co udělá? Zavře hranici? Co se stalo teď, včera? Naše auta čekala na hranici do východního Německa, údajně tam nějaký kamion naboural 16 aut. Kolik tam bylo zraněných? Ale to samozřejmě není tahle vina, ale to je vina impotentní a neschopné Evropy, která stále žije v tom, že musíme poskytnout azyl všem. (Důrazně.) Nemůžeme, nejsme nafukovací! Nejsme nafukovací. Takže, pane premiére, vystupte a řekněte konečně - vždyť Morawiecki, ten ještě je premiér, ten to zablokoval. Vy jste to podporovali, vy jste to odsouhlasili všechno. A teď najednou Německo se probudilo a všichni - Belgie a tak dále. Tak snad už konečně pochopí, že to je skutečně obrovské ohrožení, obrovské ohrožení Evropy.

A to řešení - vzít všechny do Schengenu - kolikrát jsem to opakoval? Celý západní Albán (Balkán?) i Srbsko, všechno. Mluvil jsem o tom s premiérem Albánie. Vždyť je to jednoduché. Ale to by museli i ostatní naslouchat - takový Rutte z Nizozemska, který to blokoval. A co jste, pane premiére, dělal, když rakouský kancléř vetoval vstup Rumunska a Bulharska do Schengenu? Vždyť je to jednoduché. Vezměte všechny do Schengenu a braňte Evropu na moři. A lodě nesmí vyplout. Austrálie to udělala a v momentě, když migranti si zavolají - ilegální - a řeknou, hele, nám nikdo nedal loď, nás vracejí. Ale musíte se o ně i postarat, někdo to musí zorganizovat, Libyi. Nekonečný příběh. Takže o tom to je. 

Takže, pane premiére, v rámci předsednictví se neudělalo vůbec nic. Nepožádal jste o svolání ani jedné Evropské rady. Můžete to udělat. Můžete konečně být lídr Evropy. Konečně. Snad to pochopí i ostatní. Já si myslím, že to, co se děje v Evropě, je skutečně neuvěřitelné a že se to všechno otočí, pokud už není pozdě.

Ano, ta repatriace... Nebo já jsem se tady ptal, co se děje s těmi ilegálními migranty, které my zadržíme tady v těch azylových zařízeních? No, dělají tam bordel. A potom je naši vyhostí, dostanou papír, třicet dní, mají opustit Českou republiku. Ale my jim otevřeme dveře tady u nás doma. A díky Bohu, že se zatím nic nestalo. Ale když se stane, tak to bude vaše zodpovědnost. Vaše zodpovědnost. Takže to je ten první bod.

Druhý bod. Navrhuju, aby nový pan ředitel České televize poučil své zaměstnance, že mají nějaký etický kodex a že mají dělat vyvážené zpravodajství. Vyvážené zpravodajství. Protože já si ráno čtu ten monitoring, byl tam pan Hladík, ministr životního prostředím, a tady ten náš analytik říká: "Z debaty bylo patrné, že moderátor se snažil navést Hladíka k tomu, aby zpochybnil rozsudek soudu." Ano, mluvím o Bečvě, já tady nebudu mluvit o tom, co v podstatě tady předvádí někteří politici, to je ta nová totalita, protože vy máte tu pravdu, vy jste soud, vy jste nad vším, vy jste nad justicí. A to jsou někteří tady ministři.

Pořad Reportéři, ta Černá, jak říkal tady pan předseda Okamura, no, ta mě milovala. (S úsměvem.) Jsme měli vánoční večírek, Impuls, to nebyla kolegyně. Teď mě nenávidí a dělají reportáže. Tak udělali reportáž, pan Okamura byl hlavní hvězda a já jsem se umístil na druhém místě. A tady píše ten náš analytik: "AB vyčítali de facto jen to, že citoval nějaký článek z iDNES. Ale AB de facto jen varoval před možnými negativními vlivy nelegální migrace. A hlavně jim šlo o to, že použil slovo peklo." Tak slovo peklo - nevím, paní Kovářová ještě neudělala ten seznam - ale to není žádný vulgární výraz. Takže to jsou ty aktivistické pořady České televize.

No a samozřejmě, vážení spoluobčané, důležité je, aby Česká televize si zavolala toho správného politologa. Tam bylo v reportáži: "AB - migrace je největší ohrožení Evropy, pokud západní země nebudou brát tyto ilegální migranty, tak půjdou k nám a bude to peklo." To je pravda. Pokud zavřou tu hranici Němci, tak co se stane? Ano, deska všichni jdou do Německa. Víte proč? Protože tam dostanou cash. Například v Rakousku, ve kterém jsem teď byl pár dní, tam cash nedostanou, takže oni jenom tranzitují. A v momentě, kdy Německo si řekne, že už nedáme cash a bude něco jiného, co ty migranty nebude až tak motivovat, no, tak co se asi stane? Takže já před tím varuju.

Ale tady si pozvali paní politoložku z Masarykovy univerzity. Masarykova univerzita, to je tam, kde je pan premiér, ne? To je ta jeho líheň. A ona říká, že to bylo manipulativní video, které má vyslat signál nějakého existenciálního ohrožení, které není skutečné, a že se snažím přebrat voliče SPD. (S úsměvem.) Ne, nesnažím, já mám strach o Evropu, mně záleží na Evropě a není to o nějakém referendu, já nechci vystupovat z Evropské unie ani ze Schengenu. Já chci, abychom v příštích evropských volbách vyhnali z Evropského parlamentu a z Komise ty fanatiky, kteří nás ohrožují ilegální migrací. Ano, nás ohrožují. Kolik teroristů přišlo sem? A ty, kteří samozřejmě podporovali bez ohledu na to, co se stalo po agresi Ruska na Ukrajině, Green Deal. Ale o tom teď nebudu mluvit. To já chci. Já jsem vždycky bojoval za zájmy České republiky a zájmy České republiky jsou totožné s normálními lidmi, kteří žijou v Evropě. Takže Česká televize říkala, že mám manipulativní video. Úplný nesmysl. Takže bylo by dobré, kdyby se na to pan ředitel podíval. Je tam nějaká rada, která je samozřejmě nezávislá, proto se pan premiér tady chlubil v rámci 70 bodů, že bude ještě nezávislejší, protože ten absolutně nezávislý Senát pohlídá tu nezávislost. No, a tady potom odchytli naše poslance a říkali, že já něco tady - jak to tam říkal - že jsem nebezpečí. Ano, já mám z toho strach, mám z toho strach. Mám strach, že se něco stane! Protože tady byla zadržena řidička, která byla pod drogama a řídila a naštěstí naši policisté teda to řeší. Mám strach. Ano. Já nevím, co je na tom složitého? Takže by bylo dobré, pane řediteli, udělejte si tam pořádek, teda ta rada.

A tady mám takový článek například, že dezinformace je programové prohlášení vlády. Šířit dezinformace. Vzdělání není priorita. - Tak zase každý má na to jiný názor. Ale veřejnoprávní média, kterým máme platit 10 miliard ročně, by přece jenom měla být aspoň trošku objektivní.

Já jsem chtěl hlavně mluvit o tom, co se tady stalo minulý týden, protože je absolutně neuvěřitelné, že provládní média to vůbec nekomentovala. Toto je Programové prohlášení vlády České republiky. (Ukazuje.) To je to nové, z března 2023. Má to 53 stran. Tohle programové prohlášení vlády nebylo nikdy vyhodnoceno. Nikdy. Jak jsme to dělali my, že každý ministr musel vyhodnotit - co je splněno je zelené, co je v plnění, bylo oranžové, co je nesplněno, je červené. Ale co se tady stalo minulý týden? De facto pan premiér tady šokoval s tím, že předvedl a mluvil tady - konkrétně - to je ta Fialova sedmdesátka - "těch konkrétních a zcela jasně doložitelných úspěchů, které vám tu mohu vyjmenovávat, abych vám ukázal, co všechno se naší vládě podařilo, jsou totiž celé desítky, přesněji sedm desítek." No já jsem myslel, že dostanu infarkt normálně, protože takhle lhát, tak to jako skutečně klobouk dolů.

A myslíte si, že někdo to komentoval? Novináři? Že by si někdo dal práci, že by to zanalyzoval? Ano, provládní antibabišovský Seznam Zprávy. Nejdřív tam jeden redaktor napsal "Fialova sedmdesátka" to bylo 18. 10: Ne všechno jsou úspěchy, něco nejsou ani fakta. Potom to nějaká jeho kolegyně, asi se jim nelíbil ten titulek, vylepšila a napsala Sedmdesát úspěchů Fialovy vlády - jsou hmatatelné. Ale nic z toho nevyhrálo volby. Takže to je úplně neuvěřitelné. Takže ta média vůbec nevnímají, že z těch 70 bodů je 26 bodů lež, která se dá zdokladovat, o tom taky budu mluvit, ano, 18 bodů jsou naše projekty a dokonce jeden bod, kde pan premiér, a to je bod 62 - my jsme se o tom bavili dneska na klubu - tak to je digitalizace přijímaček. Takže co řekl pan premiér? Pan premiér to má jako že splněno. Takže když jsem se bavil o digitalizaci matriky, která bude v roce 2027, tak on má už splněno. Já to nechápu. Já většinou, když se vykazuje nějaká práce, jako to udělalo hnutí ANO, Může za to Babiš a jeho vláda, tady je výkaz práce naší vlády (Ukazuje knížku.) Tohle žádná tradiční strana nikdy neudělala, protože tam nemají co napsat.

Pan premiér nám tady řekl: "Digitalizujeme a zjednodušujeme proces přijímacího řízení na střední školy. Nově se budou podávat tři přihlášky, u talentovaných zkoušek až pět. Výsledek bude znám v řádu dnů." Dneska to je, kdy budeme schvalovat tu legislativu? Nebo tenhle týden? Když není ještě ani legislativa... Co teda dělají ty dva roky, když je to původně projekt Plagy, i když za mě Cermat měl být zrušený, všechny ty testy nesmyslné, měli předat kompetence ředitelům, jak to bylo kdysi. Takže pan premiér například ten bod 62 už vykázal, že má splněno. V médiích nic. V podstatě že by někdo polemizoval s tím obsahem? A co je neuvěřitelné, tak tady vlastně zazněly ale totálně totální lži. Jo?

Tak proto třetí bod, a to je nejvíc, navrhuji Stav infrastruktury v roce 2013.

Končila vláda pana Nečase. A možná jste zapomněli, ale v té vládě byl pan Fiala ministr školství a pan Stanjura byl ministr dopravy. Ano? A já jsem ho oficiálně uznal, že pan Stanjura začal rekonstruovat D1 první dva úseky. Oni nám neuznali vůbec nic. A pan Kupka tady brutálně lhal, vlastně dělá z lidí pitomce. A ještě pan premiér dává za příklad věci, ve kterých já osobně jsem se angažoval. Ano? Takže to je další bod.

Další bod čtvrtý je Stav infrastruktury v roce 2021.

A můžeme tam dát i památky. Teď chodí elita našeho národa do Císařských lázní, představte si. Tak já o tom něco vím. Dokonce i naši hejtři ze Seznamu Zprávy chodí točit podcast do Císařských lázní, které jsem navštívil v roce 2015 a zhrozil jsem se jako ministr financí, říkám, panebože, proč tahle památka není rekonstruovaná? Tak jsem se tomu začal věnovat. Když jsme tam potom dali peníze, v tom pokračovala paní Vildumetzová jako hejtmanka, potom v tom pokračovala paní Schillerová. Kdybych nenavštívil Císařské lázně, tak jsou ve stejném stavu, jak byly. Ano, byly tak 25 let.

Další bod může být: Jaký byl stav těchto kulturních památek například v roce 2013 a jaký byl v roce 2021.

My jsme se snažili. Ale vy nám nikdy nic neuznáte. Nikdy nám neuznáte, ano? Národní muzeum. Státní opera. Ale, pane premiére, máte tam další projekty, které my jsme vám připravili. Nová scéna. Národní galerie. Proč neuděláte ten projekt? Já jsem to tehdy ukazoval Macronovi. Proč to neuděláte? Všichni se chodíte fotit do věznice Uherské Hradiště. Tam mě vzal ministr Herman v roce 2016 a začal jsem to řešit. A máte to připraveno. Muzeum totality. Už i ten zbytečný ministr se tam byl vyfotit. Tak kde to je? Kdy začnete stavět? Kdy budete stříhat tu pásku? Kdy? Ne.

Vy stříháte pásky, které my jsme vám připravili. Ano? Například teď v pondělí jste, pane premiére, stříhal pásku a otevíral jste nový polygon CEETe explorer v Ostravě. To je projekt, který začal před sedmi lety. Kraj, který my jsme vedli, investoval 1,2 milionu na studie proveditelnosti a potom za naší vlády tam šlo 300 milionů. To je další projekt.

Takže je neuvěřitelné, že v těch 70 bodech vy se chlubíte naší prací. A co vy jste nám tady nechali v roce 2014? Kolik bylo rozestavěných dálnic? Nula. Nula. Nula. Tady vám to můžu přečíst. Ano? To je neskutečné, že nikdo se s tím nezabývá, nikdo to nekomentuje. Protože provládní média to vymlčí. Dovolím si neskromně tvrdit, že kdybych se nevěnoval obchvatu Přerova a byl tam třikrát a nezařídili jsme, aby občané Dluhonic nakonec to odsouhlasili a dostali 132 milionů od Přerova, které jsme poskytli jako vláda, tak se ten obchvat nestaví. A pan premiér to vykazuje jako své plus.

Dneska pan Kupka tweetoval, že konečně vyvlastní u Tábora nějakou čerpačku. Ano, konečně. A co jste dělali od revoluce? Kdo tady byl ve vládě po revoluci? Vždyť ODS byla ve vládě. My jsme vznikli až v roce 2012 a ve vládě jsme byli 2014. A vy nemáte ani tolik slušnosti, abyste nelhali. A to lhaní bylo brutální! A pan Kupka se taky nečervenal jak pan premiér.

Já vám to tady přečtu z tohoto materiálu, protože já jsem od vstupu do politiky všechno sepsal, co jsme udělali. A měl jsem co sepsat, protože jsme udělali konkrétní věci. Jo? Takže: "Silnice a dálnice byly osm let naší srdeční záležitostí. Dopravní infrastruktura byla pro naši vládu klíčová. Za dobu naší vlády se otevřelo celkem 292 kilometrů dálnic a silnic první třídy a do roku 2025 jsme připravili výstavbu, aby se otevřelo dalších 300 kilometrů dálnic a 200 kilometrů silnic první třídy." Pane premiére, do roku 2025, kdy budete premiér, díky nám budete otvírat celkem 300 kilometrů dálnic a 200 kilometrů silnic, pokud samozřejmě na to budete mít peníze. Protože už slyším, že R35, a o tom asi bude mluvit tady kolega, která je připravena, ale údajně je asi problém s penězi, tak údajně vymýšlíte nějaké PPP. Vždyť když jste vyřešili Tábor - skvělé, pane ministře Kupko, který jste ze Středních Čech - tak ukažte PPP projekt Praha-Tábor. Vysoutěžte to, jak to udělal Karel Havlíček. Strakonická dálnice. Takže jsme vám nechali do roku 2025, potom, co jsme zrekonstruovali D1, abychom nezapomněli, 300 kilometrů dálnice a 200 kilometrů obchvatů, zejména tolik potřebných obchvatů měst a obcí.

Stavěli jsme dálnice o více než polovinu levněji - konkrétně za 152 milionů za kilometr, než za éry ODS se zázračně zbohatlým ministrem Řebíčkem, o tom jsem tady mluvil, kdy kilometr přišel na 342 milionů korun. Jo, to nebyl střet zájmů. A to aniž bychom museli zvedat cenu dálniční známky. A Kapsch jsme vysoutěžili o miliardu. Ano?

Na železnici jsme zmodernizovali tratě a nechali opravit stovky nádražních budov. Všechny nádražní budovy, co bude pan Kupka stříhat pásku, například i ta lávka v Pardubicích, tak tam všichni vy se budete fotit díky naší práci. Ale samozřejmě, protože jste féroví a korektní, tak ani toho Havlíčka tam nepozvete, protože vy si myslíte, že lidi jsou hloupí, že lidi si nepamatují, kdo tam chodil a kdo co dělal. Ne. Oni to pamatují. Proto je zajímavé, když ty dva komentáře Seznam Zprávy se tam ptají, proč ta vláda nemá takovou popularitu, když udělala tolik věcí? Vylhaných věcí! A lidi nejsou hloupí. A naštěstí jsou sítě. Kdyby nebyly sítě, tak máme skutečnou novou totalitu. A ani si neškrtneme. Takže vy jste objevili teď rychlotratě? Vy jste nic neudělali s tím od revoluce. Už to mohlo být, ne?

Tady je to (Ukazuje modrou brožurku s názvem: Může za to Babiš.) - tak bych doporučil panu Kupkovi, mohl by mu to Karel Havlíček darovat s nějakým věnováním, aby zkrátka když tedy vlastně si vymýšlí a říká lidem, že oni - ne? - vždyť příprava dálnice trvala deset let a stavba tři, tak za nás se to zkrátilo na šest plus tři. A vy jste tam dva roky. Tak zkuste vysvětlit lidem, proč vy se tady chlubíte něčím, s čím nemáte vůbec nic společného?

Takže máme tady dvakrát bod Infrastruktura 2013, Infrastruktura 2021.

Potom další úplně brutální je to jádro, to jádro, to je skutečně jako stokrát opakovaná lež. My jsme si to vysvětlovali stokrát, ale pan premiér bude zase o tom mluvit, že je to vaše. Ano? Takže já si myslím, že je důležité, aby lidi věděli, že zkrátka vy jste nejprolhanější vláda, ale ano, pan premiér je absolutní šampion, ale i ty ministři. Lithium je vaše strategické, ale vždyť ho nemáte ani v programovém prohlášení vlády. Nemáte. A to je další bod, který bychom si měli tady říct. Myslíte si, že když jste byl na návštěvě, pane premiére, tam v Košťanech, že už je to hotovo? Ano, lithium, s tím přišli komunisti, my jsme to před volbami využili a po volbách jsme to nenechali být. Nenechali být. Jak je vůbec možné, že se to dostalo do zahraničních rukou? A těch projektů, úplně nepochopitelných projektů, ještě se vrátím k té infrastruktuře, takový nesmysl, to si pamatuju, že z Hlavního nádraží nebyl přechod na Žižkov. A mluvili o tom 30 let. To bylo rozhodnutí za minutu!. Minutu. A Svoboda to udělal. Ano. A už lidi nechodí po kolejích, ale chodí normálně, na Žižkov, chodí normálně.

Já jsem vždycky chtěl v politice ukázat lidem, že něco konkrétního děláme a my to děláme. My jsme to dělali, my jsme to připravili a ukažte tady novináři nebo i pětikoalice, ukažte, co vy jste nám připravili v roce 2013, když jste skončili, 2014? Co jsme my otvírali? Jenom dveře! Nic jsme neotvírali, nic jste nepřipravili, nic jste neinvestovali. A pokud se mýlím, tak rád se nechám poučit. Lety jste si vykázal za svoje, pane premiére. Kdyby nebylo mně, tak nikdy to není. Váš kolega Ruml o tom mluvil v roce 1995. Já jako ministr financí jsem s ním souhlasil, vyčlenil peníze a potom mě vyhodili z vlády a potom to někdo prodražil. Tak to je! A vy nemáte, vy se nestydíte tady vlastně vykazovat věci, se kterými nemáte nic společného, které jsou pokračováním naší práce, a takových je 18, a další věci, které nikomu, ani nikdo tomu nerozumí. Tak pokud vy říkáte, že jsou to doložitelné úspěchy, no tak to už je něco, co je dokončené, ne? A pokud digitalizace matriky má být v roce 2027, tak to asi není dokončené. Ani další deficity v roce 2024 a 2025. Ne?

Ty další věci, jak jste lhali o té armádě. My jsme navýšili o sto procent, vy jste snižovali z 56 miliard na 42. My jsme navýšili. Dokonce jste si vykázal ty vrtulníky, jako neuvěřitelné, jí už jsem ukazoval ten graf. Jak jste zvládli uprchlickou vlnu. A jakou? Můžete nám říct, kde ti lidé bydlí? Kde ty děti chodí do školy, jaké mají profese, jak jste je zvládli? Nic jste ještě nezvládli. Není to ukončeno, není to ukončeno. A největší výsměch je, že v rámci Evropské unie důsledně prosazujeme novou podobu migrační politiky založenou na masivní ochraně vnějších hranic a odmítání povinných kvót. Vždyť jste se ani nezúčastnil ty schůzky s rakouským kancléřem. Když jste měl předsednictví, proč jste mu nezavolal, aby nevetoval ten Schengen, Bulharsko a Rumunsko? Neudělali jste nic, jenom jste tam mlčel. Výjimka z ropy - není vaše dílo. Vy jste akorát křičel, že ji nechcete a potom jste ji potřeboval. Takže zase to udělal někdo jiný.

Zvládli jsme předsednictví. No, neuvěřitelné. A ten Green Deal, už jsem to tady jednou četl, ten Green Deal, tak dám vám to klidně písemně, jak to všechno bylo. Já myslím, že jsem to vysvětlil dostatečně. Že jste udělali desetiletý plán výstavby dopravní infrastruktury? No my jsme měli národní investiční plán do roku 2050. A že jste zastropovali energie? Že jste někomu pomohli? Nepomohli jste, nepomohli jste nikomu. Vy jste způsobili tu inflaci, úsporný tarif, no výsměch. To jsou všechno ty lži. Že podporujeme přechod na obnovitelné zdroje energie. Ano, ale předtím byl Topolánkův tunel za 600 miliard, to jsme všichni my zaplatili kvůli vám. Odkládaný tendr na dostavbu jaderné elektrárny. Tak na to skutečně člověk musí mít charakter, aby řekl, zahájili jsme, a o tom jsem už také mluvil, odkládaný tendr na dostavbu Jaderné elektrárny v Dukovanech. Vy jste zapomněli, že rok jste tady blokovali ten zákon? Že jsem vás zval jako premiér na Úřad vlády, že jste tam všichni s námi seděli, že jsme vám pokorně odpovídali na otázky. Nebyl odkládaný ten tendr, nebyl. O tendru na Temelín, kde byl Rosatom ve finále, o tom nemluvíte, když jste byli v Nečasově vládě, který kámošil s Putinem? Na to všechno se zapomnělo, protože média vám to nepřipomenou, protože jsou součástí toho kartelu polistopadového.

Úspory 80 miliard. Další lež. Máte seznam? Nemáte. Prosazujeme štíhlý stát. No, to se člověk musí smát, kolik lidí tam pracuje tajně na DPP, DPČ. Výdaje zvyšujete. Omezujeme daňové úniky, proto tady ta šedá ekonomika je téměř jeden bilion! Omezujete globální daň ve výši 15 %? A proč navyšujete korporátní daň pro české firmy na 21, když je 15 %? Ne, to není vaše dílo, to zase přišlo z Bruselu. Zaklekávání, ano, to se vám líbí. To známe všechno, co máte za sebou. LTO přes metanolovou aféru,s rozkrádání daní spotřebních a dalších. Ne? Takže, a snižujete potraviny. A vy už to vykazujete - proč to vykazujete, když to ještě nenastalo? Vždyť snížení DPH na potraviny(nesrozumitelné) až 1. ledna 2024. A tak dále. Takže je neuvěřitelné, že tohle nikoho nezajímá.

Sedmdesát údajně úspěchů. Nejsou to žádné úspěchy. 26 lží, 18 našich projektů. A vy máte 23, a to jsou některé projekty, ještě ani nenastaly, protože vy zkrátka nemáte ani co vykázat. Zahájili jsme revizi sociálních dávek, to je co za plnění? A kde je ta revize, co z toho vypadne tedy? Jak to bude? Nic jsme neviděli, to je jako že úspěch? A novináři jsou v pohodě. Zvládli jsme poslední velkou vlnu covidu. Tak to je výsměch, to je nejvíc, to je fakt nejvíc. Žádná nebyla, žádná nebyla. Takže samozřejmě jak pan premiér mluví. Aktuálně máme rozestavěno rekordních 280 kilometrů nových dálnic a silnic první třídy. Ano, náš projekt, my jsme to udělali. My jsme to udělali.

Takže to jsou všechno věci, které de facto na život našich lidí nemají žádný vliv. Ano, paušální dva miliony, jasně, to jsme začali my, vy jste to dokončili. Tak já jen žasnu nad tím, jak někdo může vykázat za splněný úspěch digitalizaci, která bude hotová v roce 2027. Ano.

To, co jste udělali, ano, dvě procenta na obranu z HDP, zbytečně brzo, stačilo 2025. My jsme říkali, ano, my to podporujeme, ale proč nemáte peníze pro ostatní? Proč nemáte peníze de facto pro nikoho, jenom pro obranu? F-35, tak samozřejmě to je, to je nekonečný příběh, ta propaganda. Jednou vyjde v Deníku, že to blbě spočetli, potom to vyjde, že údajně já něco říkám špatně. Já jsem byl na tom semináři, kde byl pan Žáček a tam zaznělo, že bylo sedm nabídek s razítkem, sedm nabídek. A když se naši na to ptají, tak ani v režimu nemáme na to žádnou odpověď. Zapojení českého zbrojního průmyslu jsme taky jako my dělali.

Takže další věci, já už jsem tady o tom mluvil. Mě jen fascinuje to, že vy nám neuznáte nic, ani to, co dělal kolega Nacher v rámci toho Milostivého léta. Ano, omezujeme dotaci pro velké ziskové zemědělské firmy. Tak vy jste měli v programu, tuším, že budete podporovat zemědělství a já vám držím palce, aby vás ty malé firmy tedy perspektivně uživily. Nebo tyhle výkřiky: Zachránili jsme evropský automobilový průmysl po tom, co pan Kupka zapomněl to Euro 7 udělat, tak teď to vykazujete. Já bych tohle nedokázal. Já toto nedokážu, protože takhle brutálně lhát, to fakt jako klobouk dolů! Takže minule jsme měli málo času na to a otázka je, jestli by pan premiér tedy, když už tedy tady - a jestli by možná novináři se s tím nechtěli zabývat, protože samozřejmě většina médií je provládních, takže to je takové vlastně nepříjemné, že když jasně deklarujeme a máme na to fakta, že to není pravda a že pan premiér bohužel lže - lže! Ano, takže jeden z bodů by bylo fajn udělat lithium, historie lithia v České republice - kdo, jak a proč. Proč to dostali Australané, proč nám to chtěl někdo vzít pod nosem, proč musel ČEZ, ano, museli je ovládnout, proč na tom někdo vydělal. Úplně zbytečně. Proč? Protože tady nebyla žádná strategie po revoluci. Nikdo neměl žádnou strategii. Nešlo se do zahraničí se zeptat, jak máme tedy budovat ten kapitalismus. A znovu opakuji, pane premiére, lithium, přečtěte si ten článek, jak maximálně zhodnotit české lithium na Cínovci. Je to zajímavé a bylo by fajn, kdybyste si to přečetl, protože je to, si myslím, důležité.

Líně. Stále dokola Líně. Údajně to dáváte ještě do nějakého zákona. Já nevím, to je tak obrovský kšeft, že tam někdo bude zase dělat kšefty s tou ekologickou zátěží, nebo fakt chcete zničit tu dráhu? Ukažte nejdřív od Volkswagenu závazný příslib, že tam něco postaví, ale i s nějakým penále. Pokud oznámili, že jdou do Polska, tak já nechápu, proč stále někdo tady toto prosazuje. Ano, vy totiž máte všechno. Já jsem teď četl, že ta vaše servilní tripartita, pan Rafaj se nechal slyšet, že jak ty naše vlády vlastně nechtěly umožnit, aby sem přišli zahraniční zaměstnanci. Ano, my jsme byli menšinová vláda, a to je samozřejmě nekorektní, protože když jsme byli bez důvěry v lednu 2018, tak jsme za jeden den navýšili tu kvótu o 20 tisíc. Ano. A kdo nechtěl navyšovat ty zaměstnance? ČSSD a hlavně Středula nechtěl. Ti křičeli, že nechtějí. Nechtějí. Ano. A my s tím problém nemáme, ale bylo by dobré, kdyby aspoň pán, který se tváří, že někoho zastupuje, byl korektní. Ale já chápu, že všichni jsou v předklonu, všichni jsou servilní, protože vidí, jak brutálně se pětikoalice chová a musejí zkrátka poslouchat. Nedá se nic dělat.

Takže k těm dalším bodům, já doufám, že pan předseda si to všechno napsal, a já jsem dohledal tedy minimum bodů z těch 70, které by byly v programovém prohlášení vlády, takže my vlastně ani teď nevíme, jestli vláda bude plnit to programové prohlášení vlády, jestli by nechtěla přece jenom napsat na ty dva roky, aby hlavně podnikatelská sféra a všichni občané a zaměstnanci věděli, co se tady má stát. Ale za ty dva roky je to totální katastrofa. Ještě jsem četl nějaký servilní komentář nějakého komentátora, je to nějaký poradce nějakého politika z pětikoalice, jak chudáci naši, oni z té vlády měli tolik práce s tím daňovým balíčkem. To fakt, to jste museli tolik práce, abyste zničili všechno - zaměstnance, rodiny, důchodce, firmy, všechno. Ne? Tak to já nevím. Ještě s tím bylo moc práce. Já rozumím tomu, že ten základní program zbavit se Babiše, aby nikde nebyl, tak to šlo rychle, a teď když máte něco tvořit, tak to nefunguje.

Takže abych dlouho nezdržoval, lidé si pamatují, jak to bylo. Tady jsem ještě dokonce v tom jednom komentáři, tam dokonce nějaký ten servilní redaktor ze Seznamu vlastně omlouval to navyšování daní, že to byl údajně nějaký špatný odhad nebo co, takže to je neskutečné. Neskutečné! Lidé, kteří tomu rozumí, tak skutečně musí být úplně šokováni. Úplně šokováni! Tady jsem to někde měl. Tady. Seznam Zprávy. Tady doporučuje, protože Seznam Zprávy samozřejmě nešťastné z preferencí pětikoalice, tak jim radí, pětikoalici, co by měli udělat, aby se jim vrátili voliči. To znamená, srozumitelně jim vysvětlit, proč ve chvíli, kdy vyhraji volby se slibem, že opravdu nebudu zvyšovat daně, tak minimálně těm svým voličům, ale ideálně všem občanům, musím vysvětlit, proč jsem od toho slibu ustoupil. Co se změnilo od té doby. A teď dobře poslouchejte: Jestli to skutečně byla lež, nebo jenom špatný odhad a vyvodí z toho nějakou odpovědnost, říká Seznam Zprávy. To si dělají srandu, ne? Vždyť pan premiér stokrát řekl, že nebude navyšovat daně, a brutálně lhal a věděli to dobře. A lžou stále a budou lhát ještě dva roky, až do dalších voleb, a ještě v říjnu 2025 budeme slyšet, že za všechno může hnutí ANO a samozřejmě hlavně Babiš.

Takže já už nechci tady dlouho zdržovat. Na závěr znovu zopakuji tu největší, a já nenacházím slov, největší, co tady odeznělo, když pan premiér řekl, že kdo útočí - Andrej Babiš, politik, který nijak nepomohl této zemi. Poslanec Babiš se směje, to je tedy záznam tady, a z lavice reaguje - zavolejte záchranku, Bohnice. Dokonce na řadě úrovní ignoroval její bezpečnost, protože svou funkci chápal hlavně jako způsob, jak posílit svoje zisky. To je neuvěřitelné, jak vzdělaný člověk může říct takovouhle prasárnu! Tak ještě jednou, pane premiére. Babiš a jeho firma za posledních 17 let odvedli do veřejných rozpočtů 52 miliard, ze kterých vy žijete. Nadace rozdala 700 milionů. Z Bruselu jsem dovezl 1,6 miliardy, z toho svou urputností 42 miliard navíc peníze, které neumíte ani čerpat, pro české zdravotnictví 55 miliard, takže vás žádám, abyste to už neříkal. Neříkal! Já v této zemi a pro tuto zemi jsem dělal maximum - maximum, abych pomohl lidem. To je program našeho hnutí a my jsme ho plnili a vy jste vyhráli jenom proto, že jste se spojili. Vždyť to je výsměch. Když vy budete společně kandidovat do Evropy, jak všichni ti, kteří se mezi sebou nesnáší, tam budou sedět. A co uděláte pro Českou republiku? Zase vůbec nic! Takže bych si to vyprosil, abyste tohle říkal!

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…