Bajer (Soukromníci): Eroze EET. Osekávat ji chtějí i její autoři

10.01.2017 11:04

Elektronická evidence tržeb byla kontroverzním tématem od samého počátku. Do tábora těch, kteří v online sledování tržeb vidí problém, se ale nyní dostávají i ti, kteří tomuto opatření původně pomáhali na svět.

Bajer (Soukromníci): Eroze EET. Osekávat ji chtějí i její autoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer, předseda SsČR

KDU-ČSL dokonce přišla s návrhem, aby byla zcela zrušena třetí a čtvrtá fáze. Pro hospodské a hoteliéry, stejně jako pro obchodníky, kteří do systému vstoupí v březnu, by ale povinnost evidovat zachovali.

„Co je k tomuto návrhu vede, ponechme stranou. Podstatné je, že by se tak ze současného nástroje buzerace živnostníků a firem stalo navíc opatření, které významně diskriminuje určitou část podnikatelského prostředí. Jistě, elektronická evidence tržeb je totální přešlap, který pouze zvyšuje náklady a zatěžuje podnikatele. Jsme ale ostře proti zavádění nejrůznějších výjimek a úlev. Jediným řešením, které vidíme a budeme vždy prosazovat, je urychlené zrušení celého systému,“ říká předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer.

Lidovecký návrh přitom není prvním pokusem EET „změkčit“. Už dříve z vládní koalice zazněly hlasy volající po výjimkách pro farmářské trhy či e-shopy. A přímo ministr financí navrhoval výjimku pro fyzické osoby, které budou mít daň stanovenou paušálem a omezené tržby. Samostatnou kapitolou je pak zrušení možnosti online nahlásit provozovnu, kde nebyla vydána účtenka. „Stalo se to, co jsme tvrdili – tento anonymní systém byl zneužíván. Vnikl tím prostor pro vyřizování účtů,“ doplňuje Petr Bajer.

EET je pro nás komplikace, zní z firem holdingu Agrofert

Další střípek do mozaiky nesmyslnosti elektronické evidence tržeb přišel z nečekaných míst – ohradily se proti němu i firmy z holdingu Agrofert, například velkopekárna Penam. Ta podle deníku E15 požádala Specializovaný finanční úřad o možnost vyhnout se elektronické evidenci tržeb v reálném čase. Výjimka chtěla pro zhruba čtyři stovky řidičů pekařských vozů. „Požadovat vystavování dokladů po řidičích jde daleko nad rámec jejich kvalifikace a pracovních povinností těchto zaměstnanců. Alternativou by byly významné investice do školení řidičů či přijetí kvalifikovanějších zaměstnanců, což by však významně dopadlo na hospodárnost výkonu činnosti společnosti,“ stojí v žádosti, jejíž text má deník E15 k dispozici. Žádost byla pochopitelně zamítnuta. „Zajímavé ale je, že když podobně argumentovali drobní podnikatelé, byli zastánci systému označováni jako neschopní či něco skrývající,“ podotýká Petr Bajer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.