Bajer (Soukromníci): Někomu pár stovek navíc, pro jiné o tisíce méně

08.02.2018 12:45

Když ministerstvo financí avizovalo plán na změnu v dani z příjmu, bylo vcelku jasné, že jde jen o další vějičku na voliče, která v praxi nic neřeší.

Bajer (Soukromníci): Někomu pár stovek navíc, pro jiné o tisíce méně
Foto: Soukromníci
Popisek: Petr Bajer, předseda Strany soukromníků České republiky

Zrušení superhrubé mzdy a zavedení nových sazeb 19 a 24 procent totiž v reálném životě přinesou zaměstnancům s průměrným výdělkem zvýšení čistého příjmu o několik stokorun ročně. Ale pozor, celá věc má ještě jeden rozměr.

Pro osoby samostatně výdělečně činné totiž přináší velkou změnu – a to k horšímu. Zvýšení sazby o čtyři procentní body se projeví v ročních čistých příjmech v řádu mnoha tisíců korun. Příklad pro srovnání? Pokud má živnostník měsíční hrubý příjem 40 000 korun, vychází podle současných pravidel jeho daňová zátěž po odečtení slevy na poplatníka na necelých 4 000 korun. Pokud by ministerstvo a vláda prosadily návrh, pak to bude lehce přes 5 500 korun. Takže ročně jde o částku 18 000 korun! „A možná tento druhý výpočet je tím pravým důvodem, proč je návrh na stole. Prostě další kopanec do živnostníků a ukázka toho, že hnutí ANO je minimálně v náhledu na ty nejmenší podnikatele názorově velmi pevné – nepočítá s nimi,“ říká předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer.

Řešení Soukromníků

„Pro nás je jakékoliv zvyšovaní daně z příjmu jak u fyzických, tak právnických osob zcela nemyslitelné. Cena práce je u nás jedna z nejvyšších v Evropě. To zapříčiňuje velkou opatrnost živnostníků a firem při rozhodování o přijetí nových zaměstnanců a limituje možnosti zvyšovat zaměstnancům mzdu,“ vysvětluje Petr Bajer. Podle něho je dále důležité nepřipustit zavedení progresivních daní, prosadit navrácení dvou sazeb DPH prosadit sazby DPH ve výši 5 % a 19 % či zrušit majetkové daně, především daně z nabytí nemovitosti. „Snížit cenu práce by pomohlo i snížení odvodů živnostníků a firem na zdravotní pojištění o 2 procentní body a snížení odvodů na sociální zabezpečení o 4 procentní body,“ dodává Petr Bajer. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…