Bajer (Soukromníci): Ručí svým majetkem, přijdou o střechu nad hlavou

15.10.2020 11:16

Uměle udržovaná malá míra nezaměstnanosti, kterou stát podporuje tzv. kurzarbeitem, tedy razantním příspěvkem na plat nepracujícího zaměstnance, jednoznačně poškozuje drobné podnikatele.

Bajer (Soukromníci): Ručí svým majetkem, přijdou o střechu nad hlavou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer

Živnostníci v řadě oborů, především v oblasti služeb, totiž nemají šanci bez masivnější podpory státu schválená opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií ekonomicky přežít. Uvedl to dnes předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer s tím, že řadě drobných podnikatelů hrozí ztráta majetku. "Jsou to OSVČ, ne společnosti s ručením omezeným. Ručí svým majetkem a dále se nemohou zadlužovat. Jejich rodiny přijdou, pokud jim stát nepomůže, o střechu nad hlavou," zdůraznil předseda Soukromníků.

Dodal, že i velkým firmám, kterým mohou státní dotační sanace v podobě příspěvku na platy zaměstnanců pomoci si je udržet, bude trvat roky, než se dostanou do původní kondice. "Nejsem proti tomu pomáhat těm velkým, ale nesmí se zapomínat na ty drobné podnikatele, kterých je v republice přes milion a vždy ekonomiku podrželi. Pokud o živnostenský segment přijdeme, tak se tuzemská ekonomika nedostane z útlumu několik desetiletí," řekl Petr Bajer.

Podle něj se měla opatření nastavit mnohem dřív a jinak. "Tzv. pětadvacítka nic nevyřešila. Podnikatelé se museli buď zadlužit, nebo sáhnout do rezerv, ale nic z toho už možné není. Nikdo jim nezaplatil nájmy, energie, nedostali nic na živobytí. Ani tu hmotnou nouzi. Je třeba jim dát prostředky k přežití, oni to pak ekonomice České republiky násobně vrátí. Je to totiž jinak poslední zavírání. Chodím mezi ně, mluvím s nimi, na rozdíl od vládních kašparů. Někteří živnostníci s tím počítali a už ani nenaskladňovali. Pro nás je to konečná, říkají," uzavřel šéf Strany soukromníků České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…