Do jisté míry je to dáno tím, že kupujeme rajčata, papriky, květák a další zeleninu po celý rok, přičemž v zimě a na jaře se určitě rozumným způsobem u nás vypěstovat nedá. Budiž – ať je mimo sezónu dražší a ať se dováží. Proč ale v plné sezóně dovážíme zeleninu ze Španělska, z Francie, z Bulharska, a dokonce z Nového Zélandu?
Protože je levnější – to je jasné. Proč je levnější? Protože je v zemích původu dotovaná způsobem, o kterém se našim zelinářům ani nezdá. Protože v řadě případů dají maloobchodní řetězce přednost dováženému zboží před domácím nejen kvůli cenám, ale i z důvodů, které lze jenom tušit.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLČlánek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.