Balaštíková (ANO): Když chybí morálka, musí se zakazovat a pokutovat

20.12.2017 13:04

Počátek devadesátých let a divoký nástup podnikání při nedostatečném respektu k zákonům a morálce (co není zakázáno je dovoleno) u některých z nás přetrvává a přináší i dnes své nestravitelné ovoce.

Balaštíková (ANO): Když chybí morálka, musí se zakazovat a pokutovat
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Někteří z nás si natolik odvykli ctít zákony a raději si platit advokáty, že dnes již žádný jiný způsob chování ani nepovažují za normální. I když novela zákona o významné tržní síle již řadu měsíců platí, ukazuje se, že ctihodnému vedení obchodního řetězce Globus ještě nestálo zato věnovat této "nevýznamné drobnosti" pozornost a pokračuje v nežádoucích praktikách. A tak jim Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil pokutu 183 mil. Kč. Podle zveřejněných nálezů k porušení zákona skutečně došlo.  Teď tedy budou hledat cesty jak pokutu snížit či zrušit. Uvidíme, kam povede úsilí advokátů a jaká bude případná tolerantnost soudců.

Než došlo k přípravě novely, obracela se na mne řada dodavatelů, abych jako poslanec informovala ostatní zákonodárce i zástupce výkonné moci o celé řadě neetických, nekorektních až vydíracích praktik, které obchodní řetězce vůči svým českým dodavatelům používaly. Tržní prostředí už bylo to tam, dlouhodobý postup řetězců pokračoval v destrukci českého zemědělství a potravinářství, evropské orgány mlčely. Princip dobrovolnosti a dohod k řešení těchto problémů nestačil. Bylo třeba, aby stát zakročil. Všichni, kdo v této věci mohli něco udělat, vnímali tyto problémy již delší dobu (Potravinářská komora i Ministerstvo zemědělství) a tak se zrodila novela zákona o významné tržní síle, kterou jsem ve Sněmovně obhajovala.  Byla schválena a vytvořena komise, která dohlížela na aplikaci zákona v praxi a já byla pověřena jejím řízením.

I po nabytí účinnosti novely jsem však viděla, že snahy o nerespektování zákona přetrvávají a tak mne ani zjištění ÚOHS nijak nepřekvapilo. Ale bylo to právě množství nepřijatelných a netržních praktik co přinutilo stát zakročit (a nejen u nás). Zákon máme, a i když není dokonalý, musí se dodržovat. Vím, že cesta k zajištění dodržování zákona je vždy poněkud trnitá. Věřím, že zjištění ÚOHS jsou podložená a pro "rozmělňovače a ohýbače" zákonů (advokáty) už novela nenabídne tolik prostoru pro zpochybňování.

Ale když jsem si četla komentáře ke zveřejněnému článku, našla jsem tam i názory, které by mohly řešení napomoci a  stojí zato si je přečíst (cituji bez úprav):

"K čemu jsou takový pokuty, když je stát nedokáže v přijatelné době vymoci? Pokuta je pokuta a hotovo. Máte na silnici šanci se proti uložené blokové pokutě odvolat - pokud ..cajt drží v hrsti Vaše papíry! Proč ministerstvo obchodu při udělení pokuty až do jejího zaplacení nedrží v hrsti licenci Globusu?"

"Po opakovaném porušení zakázat činnost celého řetězce. Další řetězce by si dali pozor".

"TO CO PŘEDVÁDEJÍ ŘĚTĚZCE V ČESKÉ REPUBLICE, JE MALÁ HRÚZA! KDO V TOMTO ZAKROČÍ A SJEDNÁ POŘÁDEK?"

Ano, v našich zákonech často chybí ten prostý selský rozum a prostá jasná řešení. Jsem ráda, že si lidé uvědomují, že řetězce nejsou jen přínosem, za který jsme je v devadesátých letech považovali a že je třeba jejich působení věnovat mnohem více pozornosti.

Margit Balaštíková

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

14:02 Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci a ministru Rakušanovi.