Balaštíková (ANO): Naši občané už si dnes neosladí kávu, jak zpíval Karel Gott

08.02.2023 14:33

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny 8. února 2023 k cenám potravin

Balaštíková (ANO): Naši občané už si dnes neosladí kávu, jak zpíval Karel Gott
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Dobrý den, kolegyně, kolegové.

Je tady pan ministr (Šalomoun v lavici místopředsedů PS). On není vidět, paní kolegyně. On je tak nenápadný, že jsme ho přehlédli. Takže ještě jednou, kolegyně a kolegové, já bych si dovolila zažádat o zařazení nového bodu, a to jsou ceny potravin.

Nyní bych se chtěla specializovat na cukr, protože už si ani dneska naši občané neosladí tu kávu, jak nám zpíval náš bůh Karel Gott. A je to samozřejmě o řetězcích a o tom, že Ministerstvo zemědělství nekoná. Pan ministr nám tvrdil, jak bude kontrolovat prostě cenu pohonných hmot, jak bude kontrolovat předražené ceny v řetězcích, ale asi tak nečiní. A jenom pro vaši informaci, výrobní cena cukru je v průměru za rok 2022 19,19 korun, ale když jsem se podívala za co prodávají řetězce v lednu 2023 cukr, tak úplně nejlíp jsou na tom ti, kteří prodávají za 41,90. Vidíte sami, že to navýšení je obrovské. No a ono to neklesá. V podstatě všichni prodávají za nějakých 39,90 - takové ty Baťovy zlínské ceny - a nejméně to má Tesco v akci 34,90.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí

Takže já bych se určitě chtěla bavit o tom, aby Ministerstvo zemědělství konalo. A tak jak vysává Ministerstvo financí z peněženek našich občanů peníze a z účtů - to, co si občané v těch dobách lepších naspořili - a pak jim to rozdává formou různých prebend přes sociální dávky, tak bych byla ráda, abychom si zkontrolovali to, kdo nám tady nejvíce rýžuje a kdo se má z našich občanů nejraději.

Takže bych vás požádala, abychom zařadili tento bod, který by řešil ceny potravin a kontroly vlastně z Ministerstva zemědělství, speciálně teda ohledně obrovských marží, za které lobbuje největší lobbista, který jak jsem zjistila, je poradcem u několika pánů ministrů, je to pan Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Škoda, že on se tedy stará jedině o ty velké řetězce a zapomíná na ty malé obchody, které vlastně přes tady tyto giganty likviduje. Tím, že radí našim ministrům, jak asi vydělat peníze, tak potom se naši občané mohou jenom usmívat nad černou kávou bez cukru.

Pane předsedající, já bych si dovolila vás požádat, abychom zařadili tento bod ohledně cen potravin na dnešní den za nově zařazené.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.