Balaštíková (ANO): Sberbank

14.10.2022 10:21

Vláda se rozhodla uplatnit sektorovou daň nejen na energetické společnosti, ale i na banky se zdůvodněním, že banky vydělávají na inflaci, protože centrální banka kvůli inflaci zvedla svoje sazby a vyplácí tak komerčním bankám vyšší úroky z jejich vk

Balaštíková (ANO): Sberbank
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Vláda se rozhodla uplatnit sektorovou daň nejen na energetické společnosti, ale i na banky se zdůvodněním, že banky vydělávají na inflaci, protože centrální banka kvůli inflaci zvedla svoje sazby, a vyplácí tak komerčním bankám vyšší úroky z jejich vkladů. Škoda, že vláda neumí s nikým nic vyjednat. Mohla si dávno vyjednat nižší ceny energií s největšími výrobci (jako to udělalo Slovensko) a mohla si i s bankami vyjednat přísun financí do žádoucích a výhodných investic.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Jedna příležitost tady stále je: kraje, města a obce mají zamrzlých 7,7 miliardy korun v Sberbance, kterou prakticky zlikvidovala invaze Ruska na Ukrajinu. Teď probíhá likvidace a nad uvedenými vklady se vznášejí otazníky. Budou se rozprodávat aktiva Sberbanky a z výtěžku se budou uspokojovat věřitelé. Kraje, města a obce jsou až poslední v řadě, dostanou jen to, co na ně zbude.

Kdyby aktiva Sberbanky (tedy úvěry, které tato banka poskytla) rychle odkoupily naše největší banky za nominální hodnotu, obce by mohly dostat všechny své peníze zpátky a nikdo by nic netratil. Banky by si koupily kvalitní úvěrové portfolio, Sberbank by vyplatila všechny své závazky a tiše by ukončila svou likvidaci.

Připomeňme, že Sberbank CZ byla kvalitní bankou, a že vklady u ní byly tedy dobrou investicí. Kraje, města a obce neudělaly žádnou chybu, přesto si teď musejí půjčovat (za vysoký úrok), zastavovat některé akce a investice a čelit nemalým ztrátám. Nemohla by jim tato vláda vyjednat řešení?

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…