Pokaždé, když dostaneme zprávu o distribuci zkažených či kontaminovaných potravin, prožijeme krátký šok a zklamání. To by se na společném trhu přece nemělo stát! "Evropa" vydala předpisy, všude jsou kontroly, jsou propojené systémy. Ale ať už šlo o kontaminovaná vejce anebo naposled o zkažené hovězí maso z nemocných či uhynulých zvířat, funguje to vždycky stejně. Zprávu přinesou televize, noviny a teprve pak se to hemží kontrolami a přemýšlí se, jaká opatření udělat, aby se okruh postižených zúžil co nejvíce.
K diskusi o distribuci zkaženého hovězího z Polska jsem byla jako předsedkyně sněmovního Podvýboru pro potravinářství, veterinární činnost a živočišnou výrobu přivána (spolu s P. Havlem a M. Jurečkou) televizí Prima (viz). Dlužno dodat, že tento závažný případ odhalil reportér TVN24 a zdokumentoval ho skrytou kamerou v době, kdy tato praxe již řadu měsíců probíhala a nikdo to neodhalil. Proč?
Jak z reportáže vyplývá - všem to vyhovovalo - tedy kromě spotřebitelů, ale ti o tom nevěděli. Jde jednoznačně o špatně nastavené cenové podmínky výkupu živých zvířat, ceny likvidace nemocných či umírajících zvířat a především špatně fungující či nefungující systémy kontrol na polských jatkách. Teď to bude šetřit Evropská komise, budou přijímat opatření, atd.
Ano, uslyšíme o nových opatřeních, nových kontrolách, bude postižena firma i její zaměstnanci. Ale na to je již pozdě. Uvědomme si, že nikdy nebudeme schopni zajistit 100% kontrolu! Kontrola má jen ověřovat postupy, ale zodpovědnost za kvalitu, ta musí být především u zemědělců a zpracovatelů masa. A ta v Polsku prostě není. To všechno nemuselo nastat. Není to první případ, je jich už celá řada. A k nim přibývá i čerstvé zjištění výskytu BSE nedaleko česko-polských hranic.
Je třeba vystřízlivět, nastavit vlastní pravidla a četnosti kontrol a nespoléhat se jen na ostatní členské země EU. Týká se to zejména kontrol množství a kvality dovážených potravin.
Máme dost domácích výrobků a každý, kdo si chce koupit kvalitní maso, nechť si přečte kde bylo zvíře narozeno, odchováno, vykrmeno, poraženo a kde zpracováno. Ujistí-li se, že všechno proběhlo v České republice, určitě se při nákupu nezmýlí.
Pokud tedy chcete kvalitní maso, bezpečné, ze zdravých zvířat a dostatečně zkontrolováné, nakupujte české potraviny a české výrobky, vyrobené z českých surovin.
Margita Balaštíková, poslankyně
předsedkyně podvýboru pro potravinářství,
veterinární činnost a živočišnou výrobu
Převzato z profilu.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV